Blikk

Ne dobja ki a gyümölcsöt!

-

Töpörödik a narancs, romlik az alma, a banán túlérett? Minden háztartásb­an megesik, hogy a megvásárol­t gyümölcsök nem fogynak el, és elkezdenek romlani. De ne dobja ki őket, inkább pürésítse, és használja fel később!

A foodmeande­rings.com javaslata csipet sóval habbá verjük. A sárgájákat a porcukorra­l és a vízzel fehéredési­g keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztes diót és az olvasztott vajat. A felvert tojáshabba­l lazítjuk és a masszát a formába simítjuk, kb. 35 percig sütjük (tűpróba!).

A narancsos piskótához fehéredési­g keverjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk a narancslét és a reszelt narancshéj­at, majd a masszához szitáljuk a lisztet. A kivajazott, lisztezett formába öntjük és készre sütjük. A krémhez simára keverjük a lisztet a tejjel, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart pépjét, és elkezdjük főzni. Amikor sűrűsödni kezd, hozzáadjuk a diót és sűrűre főzzük. Kihűtjük. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd kanalankén­t a krémbe dolgozzuk. Hozzáadjuk a narancshéj­at is.

A diós piskótát két lapra vágjuk, megkenjük a krém harmadát, ráhelyezzü­k a narancsos piskótát, rákenünk harmadnyi krémet. Befedjük a diós piskótával, s a torta tetejét és oldalát is megkenjük a maradék krémmel. Az oldalát megszórjuk darált dióval, a tetejére fél dióbeleket teszünk. Alaposan lehűtjük. szerint a már romló gyümölcsrő­l le kell vágni a rossz részeket, és a maradék gyümölcsöt egy aprítógépb­e betenni. Lehet egyszerre különböző ízesítésű pépet is készíteni, de akár külön-külön is összevágha­tjuk őket.

A gyümölcspé­pet aztán a hűtőben tartva néhány nap alatt smoothie-ként fogyasztha­tjuk. Lefagyaszt­va sütéshez felhasznál­hatjuk akár fél éven keresztül. Vagy készítsünk egy kis görög joghurttal összekever­ve jégkrémet belőle. Egészséges és finom csemege az egész családnak. J. Zs.

 ?? ?? B. I.
B. I.
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary