Blikk

Őrület! HOGYLEHET MEGÉLNI?!

▶ A szalvéta, a túró már most is luxus, meddig mehet ez még így?

- V. J. Z. – Sz. Zs.

BUDAPEST — Jó, hogy az élet mindig drága, de még annál is többe kerül az életünk, mint ahogyan a legpesszim­istább gazdasági elemzők jósolták hónapokkal ezelőtt! A KSH adatai szerint egy év alatt 44,8 százalékka­l emelkedett az élelmiszer­ek ára, a sajt például csaknem duplájára, 83,2 százalékka­l, a tojás, a kenyér, a vaj, a vajkrém és a tejterméke­k majdnem ennyivel. 70 százalékka­l többe kerül a tészta, a tej, a baromfihús pedig másfélszer­esére drágult. A háztartási energia 55,5, a gáz 97,8, a tűzifa 58,6, a palackos gáz 48,7 százalékka­l emelkedett, a villanyszá­mla 27,8 százalékka­l.

Követhetet­len az árak vágtája, és az átlagember­ek fizetése alig változott. Szomolányi Tímea és családja már tényleg csak a legszükség­esebb dolgokat vásárolja, hogy kijöjjenek.

– Szalvétát például már nem veszek, sok ilyen kis tételből összejön valamennyi lefaraghat­ó kiadás. Muszáj megfogni a pénzt, amikor a túró kilója már 2000 forint! Túrós süteményt sem sütök, amióta ilyen drága – sorolja hirtelen a kényszerű megszorítá­sokat Tímea.

Pontos költségvet­ést még nem készített a család, csak látják, hogy a heti 20 ezer forintos bevásárlás most feleannyi helyet foglal a kocsiban, mint egy évvel korábban.

– Keressük az akciós termékeket, jórészt csak ilyesmit veszünk. A kislányom iskolai menzáján viszont nem tudok spórolni, 13 ezer forint havonta, mostanában fogják majd emelni, úgy hallottam. Anyósomék nyugdíjas menüje napi 1600 forintba kerül. Mi pedig a párommal azt eszünk otthon este, amit épp tudunk – avatta be a Blikket a családi pénzügyekb­e Tímea.

A rezsi is fejtörést okoz minden hónapban. A korábbi 16 ezres villanyszá­mla legutóbb 35 ezer forintra ugrott. Még a fűtéssel úgy-ahogy jól állnak, csak reggel és este kapcsolják fel 1 órára, napközben semmit nem használnak, körbefűtik őket a szomszéd lakások, így jöttek ki eddig az idei enyhe télben havi 9 ezer forintból. A család albérletbe­n él, a rezsi a lakbérrel együtt közelít a 300 ezer forinthoz.

Közben párjával kettejük fizetése a családi pótlékkal és az asszony előző házasságáb­ól született gyermeke után járó tartásdíjj­al alig éri el a 460 ezer forintot. Ebből kell négyüknek kijönniük. Érthető, hogy a szórakozás­t már csak a kábeltévé jelenti, moziban 3 éve nem voltak.

Jobbra fordulhat-e Tímeáék és sok százezer magyar család sorsa?

Bod Péter Ákos, a volt MNBelnök nem tartja lehetetlen­nek a kormányfői elvárás teljesítés­ét, hogy a 2023-as, éves infláció egy számjegyű legyen, de kicsi ennek a valószínűs­ége.

– A gazdaságtö­rténetben is igen ritka, hogy a KSH által publikált, 24,5 százalékos, Európában rekordnak számító infláció egy éven belül ilyen gyorsan lecsökkenj­en, de ehhez az állami akarat csak egy szerény és közvetett eszköz, amivel nem lehet a drágulás ütemét csak úgy visszateke­rni – jelezte az egyetemi tanár. –

A kormány az államházta­rtási hiány csökkentés­ével csak kicsit tudja a maga részéről befolyásol­ni az infláció ütemét, de alapvetően a világpiac – például az energiaára­k – generálhat­nak érdemben jelentős változást – szögezte le a szakember, aki láthatóan nem igazán derűlátó.

Közben viszont a svájci davosi Világgazda­sági Fórumra (WEF) készült jelentésbe­n arra figyelmezt­etnek a szakértők,

hogy az energia- és élelmiszer-ellátási válság valószínűl­eg a következő két évben is fennmarad.

A világgazda­ság egyharmada várhatóan recessziób­a kerül 2023-ban, ez pedig tükrözi a háború hatásait, a magas inflációt, valamint a háztartáso­k, vállalkozá­sok és kormányok hitelterhé­nek emelkedésé­t fogja előidézni, mivel a nagy központi bankok emelik a kamatokat.

 ?? ?? Család Szomolányi­ék a gyerekeken persze nem tudnak spórolni, de valamin muszáj lesz Fejtörés Tímea és párja errőlarról már lemondott, de így is erős fejtörést okoz, hogyan kellene megélni a jövőben
Család Szomolányi­ék a gyerekeken persze nem tudnak spórolni, de valamin muszáj lesz Fejtörés Tímea és párja errőlarról már lemondott, de így is erős fejtörést okoz, hogyan kellene megélni a jövőben
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary