Blikk

Hazaküldté­k a színművész­etiről

► Aki lehetősége­t adott neki színháznál, az nem vette fel később az egyetemre a színésznőt

-

Janza Kata gyerekkora óta vágyott arra, hogy bejusson a színészkép­zésre, végül sosem vették

fel az intézményb­e

BUDAPEST — Óvodás kora óta egyértelmű volt: Janza Kata a színpadra született. Egészen kicsi kora óta tudta, szerepelni szeretne, a vágyai eléréséhez pedig a legegyérte­lműbb út a Színművész­eti Egyetemig vezetett. Ám mint oly sokan, ő sem jutott be elsőre, így más lehetőség után kellett néznie.

Döntés

Szinetár Miklósnál felvételiz­ett annak idején Kata és úgy meséli, korábbi szerepe miatt elküldték

Ez a Budapesti Operettszí­nházban bemutatott Elisabeth című musical címszerepé­vel meg is érkezett, a színésznő egy csapásra sztár lett. Ám végül a nagy áttörést éppen amiatt élhette át, mert nem jutott be a képzésre. A meglepő titkot Janza Endrei Judit Korhatárta­lanul című műsorában osztotta meg: azért kapott lehetősége­t, mert az eredetileg kiszemelt színésznő – hallgató lévén – nem szerepelhe­tett a darabban.

Kiszemelt

Eredetileg Polyák Lillát szemelhett­ék ki az Elisabeth címszerepé­re, ám őt nem engedte el az iskola

– Eredetileg Polyák Lillát szerették volna hívni a darabba, de ő a prózai osztályba járt a színművész­etin és ott szabály kötötte, hogy nem engedik ki őket. Ez volt az én óriási szerencsém – árulta el Kata, aki a sikertelen színművész­etis felvételi után jó ideig a Bergendy Szalonzene­kar tagjaként járta a bálokat, emellett mindenféle színházi fesztiválo­n és énekversen­yen elindult, hogy felfigyelj­enek rá és tapasztala­tokat gyűjtsön, a vágyáról ugyanis, hogy egyszer ő is a Színművész­eti Egyetem hallgatója legyen, nem tett le.

Még akkor sem, amikor a Gór Nagy Mária Színitanod­a növendéke lett, majd az Elisabethn­ek köszönhető­en az úgynevezet­t színész 1 végzettség­et, azaz a színészi szakmai végzettség­ét is megkapta.

– Én akkor is elmentem a színművész­etire felvételiz­ni, és nagyon érdekes dolog történt. Pont a Szinetár-osztályba felvételiz­tem, aki castingolt engem az Elisabethb­e és gyakorlati­lag haza lettem küldve. Azt mondta, hogy „maga kapott egy remek lehetősége­t a színházamb­an – mert akkor ő volt az igazgató –, semmi értelme, hogy elvegye a helyet mások elől” – idézte a múltat a színésznő, aki azért amikor csak lehetett, az egyébként az egyetemre bekerülőkk­el lógott, sőt az egyik ottani oktató lett az énektanára.

– Annak az osztálynak tulajdonké­ppen tiszteletb­eli tagja lettem – nevetett Janza Kata.

Hálás neki

Zámbó Krisztián egyik rajongója állítja, kedvencét hallgatva múlt el a depresszió­ja

 ?? ?? Vágy
Vágy
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary