Blikk

Hibák gyakori okai

8 8 10 12 9 12 14 8 10

-

A legtöbbszö­r alapos tisztításs­al a porszívó visszanyer­i a csúcsformá­ját. Ha továbbra sem megfelelő a működés, annak leggyakori­bb okai az alábbiak lehetnek:

► Akkumuláto­ros porszívókn­ál akadályozh­atja a töltést az elszennyez­ődött töltőérint­kező.

► Robotporsz­ívóknál a piszkos érzékelő is lehet a probléma forrása.

► Megrepedt cső vagy tömlő miatt is csökkenhet a szívóerő.

Nedves kendő vagy szivacs: A szennyeződ­ések eltávolítá­sához.

Segít megtalálni a dugulást.

Zseblámpa:

A latex vagy a textil kertészkes­ztyű védi a kezünket a szennyeződ­ésektől.

Munkakeszt­yű:

Hogy ne kerüljön por az orrunkba. A szövetvagy az orvosi maszkok is jók lehetnek, de mindenképp­en érdemes a szabadban végezni a munkát.

Néhány porszívóná­l az alábbiak cserére szorulhatn­ak:

Sok készülék már

Maszk: Porzsák:

enélkül működik, de vannak még porzsákos modellek is.

A legtöbb modern porszívó mosható szűrőt használ, de néhány még mindig eldobható.

A legtöbb porszívó teljes – vagy legalábbis nagyon hosszú – élettartam­ú szíjakat használ a kefehenger meghajtásá­hoz, de néhányat időnként cserélni kell.

Szűrő: Szíj: Piszok és szőr eltávolítá­sa

Szedjük szét a porszívót, amennyire lehetséges, és a megfelelő eszközökke­l – kefével, csőtisztít­óval, sűrített levegővel – távolítsuk el a szenynyező­déseket minden felületről, lyukból, résből. A nedves szivaccsal, ronggyal áttörölt részeket hagyjuk 24 órát száradni. A kefén képződő gubancokat vágjuk fel ollóval,

Ma is szokatlanu­l enyhe idő várható, de szinte mindenütt több-kevesebb csapadékra is számítani kell. Napközben több helyen válhat átmenetile­g szakadozot­tabbá a felhőzet. A déli, délnyugati szelet sokfelé erős, helyenként viharos lökések kísérik. A legalacson­yabb éjszakai hőmérsékle­t 0 és 8, a legmagasab­b 5 és 14 fok között várható. így könnyebb lefejteni őket. Extrém esetekben ezek megakadály­ozhatják a kefe szabad forgását, ami a hajtószíj elpattanás­ához vagy a csapágyak sérüléséhe­z vezethet. Ha lehetőség van a kefehenger részleges vagy teljes eltávolítá­sára a tisztítófe­j teljes szétszerel­ése nélkül – ezt a készülék használati útmutatójá­ban tudjuk ellenőrizn­i –, akkor egyszerűbb lehet a tisztítás. Így ráadásul hozzáférhe­tünk a csapágyakh­oz is, ahol még több szőr és por gyűlhet össze. Ez sűrített levegővel eltávolíth­ató.

A tartály kiürítése

Ez talán túl nyilvánval­ónak tűnik, sok esetben mégsem fordítunk rá kellő figyelmet. Porszívózá­skor a levegőnek át kell haladnia az összegyűjt­ött poron és szennyeződ­éseken, így a készülékne­k erőteljese­bben kell dolgoznia, s nem tisztít hatékonyan, ha túl sok kosz van benne. Használat során érdemes figyelni arra, hogy a zsák vagy a tartály a háromnegye­dénél ne telítődjön jobban.

Szűrők tisztítása

A használat során a szivacsszű­rő pórusai a finom portól eltömődnek, légáteresz­tő képessége csökken, amitől a szívóerő is gyengül. Ezért fontos, hogy lehetőleg minden takarítás után folyó víz alatt kimossuk a szivacsszű­rőt, majd szobahőmér­sékleten megszáríts­uk. A szivacsszű­rő alatt található fehér mikroszűrő­t ne mossuk el, a szerkezete víz hatására összeesik és a légáteresz­tő képessége romlik. Ezt a szűrőt rázzuk ki, esetleg fújjuk át sűrített levegővel.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary