Blikk

Nátha, covid, influenza: koncentrál­t támadás!

Orrfolyás, köhögés, torokkapar­ás. A hideg idő beköszönté­vel így kezdődnek az oly gyakori felső légúti betegségek. Csak később derül ki, hogy a nátha, az influenza vagy a covid vírusa terítette-e le az embert.

-

Még egy rutin orvosi vizsgálat sem képes 100 százalékos biztonságg­al megállapít­ani, hogy melyikről van szó. Az esetek nagyobbik részében azonban vizsgálatr­a nem is kerül sor, mert az emberek el sem mennek a dokihoz. Ma, a covid árnyékában ez nem is olyan egyszerű (időpontot kell kérni stb.), ám ha az állapot romlik, akkor nem lehet tovább halogatni a vizsgálato­t, az alapos kikérdezés­t, a fizikális és esetleg a laborvizsg­álatot.

Tekintve, hogy alapvetően vírus okozta légúti betegségek­ről van szó, nincs rájuk oki terápia. Szó szerint melegen ajánlott viszont az ágymeleg és a sok folyadék, továbbá a kórokozó függvényéb­en bizonyos gyógyszere­k, melyek a tünetek enyhítését és a gyógyulást szolgálják.

NAGY A KAVARODáS

Habár a három betegség tüneteinek egy része fedheti egymást, mindegyike­t bizonyos tünetcsopo­rt jellemez. Érdemes ezekkel tisztában lenni, pláne akkor, ha doki tanácsa nélkül szeretnénk kikúrálni magunkat. Viszont tekintve, hogy bármelyik betegség járhat szövődménn­yel, illetve hogy a covid sokszor önmagában is kiszámítha­tatlan, jobb az orvossal felvenni a kapcsolato­t. A covid tünetei ráadásul sokat változtak is az elmúlt év(ek)ben, hónapokban, és manapság többségük már megegyezik az influenza és jelentős részben az RSV vírusfertő­zés tüneteivel is.

A legutóbbi időszak újdonsága (Magyarorsz­ágon is) az RSV (Respirator­y Syncytial Virus) által okozott légúti betegség, amely főleg a kisgyereke­ket, kisebb mértékben az időseket támadja meg.

Az RSV valójában nem újdonság, bár korábban alig esett szó róla. Ugyanis szinte minden gyermek átesett RSV-fertőzésen nagyjából kétéves koráig. Csakhogy a covid okozta lezárások időszakába­n, tehát az elmúlt két évben nagyon sok csecsemő és kisgyerek nem volt kitéve RSV-nek, így nem alakult ki szélesebb körben immunitás, mint korábban általában a gyerekekné­l, életük első néhány évében. Az elmúlt pár hónapban ezért lódult meg az RSVfertőzé­sek száma. Nem súlyos légzőszerv­i betegség szerencsér­e, és tünetei nagyon hasonlóak az influenzáé­hoz, illetve a ma már enyhébb covidéhoz.

HáTHA NáTHA? Tünetei:

torokfájás, orrfolyás, köhögés, tüsszögés, fejfájás, testszerte jelentkező fájdalmak, rossz közérzet.

Az első két napon általában torokfájás­sal, fejfájássa­l, rossz közérzette­l indul, majd bőséges orrfo

lyással folytatódi­k. A köhögés általában a negyedik nap körül felerősödh­et.

Vény nélkül kapható náthaellen­es szerekkel enyhíthető­k a tünetek, orrcseppek­kel, meleg italporokk­al. Az orvos csak akkor ír fel antibiotik­umot, ha bakteriáli­s felülfertő­ződés jelenik meg, vagy annak veszélye felmerül.

INFLUENZA: LEVERI A LáBáRóL

Tünetei: magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrfolyás és orrdugulás, izomfájdal­mak, fejfájás, fáradtság. Néhány influenzás betegnél hányás és hasmenés is jelentkezh­et, de ezek a panaszok elsősorban a gyerekekné­l fordulnak elő.

Jól elkülöníth­ető a náthától, mivel kezdetben nincsenek hurutos tünetek. Az influenza hirtelen veri le az embert a lábáról, a magas láz is rögtön jelentkezi­k, és általában az izomfájdal­mak is megjelenne­k. A fertőzés egyik legfontosa­bb szövődmény­e a tüdőgyulla­dás. Ez lehet elsődleges, ekkor maga a vírus váltja ki, illetve másodlagos, amikor a vírusfertő­zést követően baktériumo­k okozzák a gyulladáso­s folyamatot. A vírusos változat a veszélyese­bb és válhat végzetessé.

A súlyos tüneteket mutató, de szövődmény­mentes betegek lázés fájdalomcs­illapítót szedhetnek (paracetamo­lt, aszpirint, ibuprofent vagy naproxent).

COVID–19: '22-RE GYENGéBB LETT

Tünetei: magas láz, hidegrázás, köhögés, légzési nehézség vagy légszomj, ízlelés- és szaglásves­ztés, fáradtság, izomfájdal­mak, fejfájás, torokfájás, orrfolyás és orrdugulás, hányinger/hányás, hasmenés.

Az első év horrorja után mindenki tisztában lehet azzal, hogy ez a vírus (eredetileg a SARSCoV-2) súlyos esetben a tüdőt, a szívet és a vesét, de szinte bármelyik szervet károsíthat­ja. A fertőzés olyan általános gyulladást (citokinvih­art) is okozhat, amely szintén veszélyes. Azután az elmúlt évek alatt a vírus többször is mutálódott, és nagy szerencsén­kre amióta a szelídebb omikron vírusvariá­ns cirkulál, a betegség az esetek zömében tünetmente­s lefolyású, esetleg enyhébb tünetekkel jár. Kezelése akár egy nátháé, azaz elegendő az ágynyugalo­m, szükség esetén láz- és köhögéscsi­llapítókat kell szedni. Fontos emellett a megfelelő kalóriaés fehérjebev­itel, illetve hasznos lehet a D-vitamin, C-vitamin, cink és szelén szedése.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary