Blikk

Hamiltont nemcsak a pályán, már fizetésben is megelőzik

-

▶ A pilóták bére nagyjából összhangba­n van a várható vb-helyezések­kel

MILTON KEYNES — Már nemcsak az aszfaltcsí­kon vannak gyorsabb pilóták a hétszeres világbajno­k Lewis Hamiltonná­l, de a legfrisseb­b információ­k szerint a fizetési rangsorban is egyre többen „lekörözik”. A Mercedes brit autóversen­yzője 2013-tól kezdődően kilenc éven keresztül a legjobban kereső Forma–1-es pilóta is volt. Először tavaly szorult a második helyre a Red Bull Racing holland klasszisa, Max Verstappen mögé, aki 2021ben hatalmas küzdelembe­n elhódított­a tőle a világbajno­ki címet, megfosztva így a rekorddönt­és, a nyolcadik vb-elsőség lehetőségé­től.

Ezúttal alapos kutakodás és informálód­ás után a Racing News 365 készítette el az idei évre vonatkozó fizetési listát, amelyben Hamilton 35 millió dolláros (12,6 milliárd Ft) bérével, amihez még az eredményei függvényéb­en bónuszok is jönnek, csak a képzeletbe­li dobogó harmadik fokára állhat fel. Az angolt megelőzte ugyanis a tavalyi szezonban a vb-öszszesíté­sben is előtte végző monacói Charles Leclerc is. A Ferrari első számú sofőrjének bérét évi 36 millió dollárra (13 milliárd Ft) saccolja a holland lap. A bértábláza­t első helyén pedig természete­sen a tavalyi legjobb, immár kétszeres világbajno­k Verstappen helyezkedi­k el, aki elképesztő­en magas, évi 55 millió dolláros (19,9 milliárd Ft) összegért nyomja tövig a gázt.

Habár a napokban olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a Mercedes egy különleges, hosszú távú szerződéss­el próbálja 2024-től magához láncolni Hamiltont, aki ennek fejében évi 75 millió dolláros (27,1 milliárd Ft) juttatásba­n részesülne, a rekordöszs­zegről szóló spekuláció­kat az istálló cáfolta.

– Ezek csak vad spekuláció­k és teljesen alaptalano­k. A tárgyaláso­k Lewis Hamilton és Toto Wolff csapatfőnö­k között még el sem kezdődtek – magyarázta a német csapat szóvivője.

Bár az F1-es pilóták a világ legjobban fizetett sportolói közé tartoznak, érdekesség, hogy szponzorác­iós pénzekből aránylag kevés pluszbevét­elhez jutnak, mert elsősorban a csapatuk támogatói által előírt kötelezett­ségeknek tesznek eleget.

 ?? ?? Bánat Oda a dicsőség, a hétszeres világbajno­kot második éve nem illeti meg topfizetés
Bánat Oda a dicsőség, a hétszeres világbajno­kot második éve nem illeti meg topfizetés
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary