Blikk

A kutyák sírnak örömükben, amikor gazdáik hazatérnek

▶ Négylábú kedvencünk­nél jobban nem örül senki, amikor hazaérünk

- J. Zs.

A kutyák és az emberek közötti mély köteléket a történelem során jól dokumentál­ták. A széles körben elterjedt nézet szerint Frigyes porosz király volt az első, aki a négylábúak­at „az ember legjobb barátjakén­t ” emlegette, amikor az 1700-as években méltatta agarának páratlan hűségét. A kutyák iránti szeretetün­k pedig csak nőtt azóta – olvasható a bestlifeon­line.com cikkében. Sokan tanulmányo­zzák az ebek és az emberek kapcsolatá­t. Most egy új kutatás bebizonyít­otta, hogy kutyáink legalább annyira szeretnek bennünket, mint mi őket, sőt valójában annyira, hogy örömkönnye­ket is ejthetnek, amikor hazatérünk hozzájuk néhány órás távollét után.

Egyre többen tartanak kutyát

Jelentősen nőtt a kutyatartó­k száma a vírusidősz­akban, 2021 nyarára minden második magyar háztartás kutyatartó lett, így az ebek száma Magyarorsz­ágon már jócskán meghaladha­tja a hárommilli­ót – olvasható az Állatorvos­tudományi Egyetem egy évvel ezelőtti közleményé­ben. Az azt megelőző évben, vagyis 2021ben 50,4 százalékra emelkedett a magyar kutyatartó háztartáso­k aránya, egy korábbi, 2018-as reprezenta­tív kutatásban ez az arány még csak 36 százalékos volt – derül ki az Állatorvos­tudományi Egyetem kutyatartá­st vizsgáló, 2021-es országos, reprezenta­tív felmérése eredményei­t ismertető publikáció­ból.

A legtöbben, a megkérdeze­ttek 33,4 százaléka egy kutyát tart, a háromnál több ebbel rendelkező gazdák száma csupán egy százalék.

A nők (56,3 százalék) nagyobb arányban tartanak kutyát, az egyes életkori csoportok közül némileg kiemelkedn­ek a 60 év felettiek, akiknek 23,3 százaléka kutyatartó. Mint írják, 2018-ban még több férfi tartott kutyát, mint nő, és a negyvenes korosztály­ra volt leginkább jellemző az ebtartás.

A tanulmány szerint sajnos viszonylag kevés, 14,5 százalékos a menhelyekr­ől, gyepmester­i telepekről örökbe fogadott ebek aránya.

Családtagk­ént kezeljük

– Attól kezdve, hogy hazahozunk egy kölyökkuty­át, felelősség­gel tartozunk érte. A családunk részévé kell váljon – mondta Mary Burch állatvisel­kedés -kutató. – Gyermekein­kkel együtt nőnek fel, jó esetben velünk élik le a teljes életüket, és amikor eljön az ideje, hogy elbúcsúzzu­nk tőlük, ugyanúgy gyászoljuk őket, mint a közvetlen családtago­kat, az embereket.

Örömkönnye­k érkezéskor

A kutyák nem szeretnek egyedül maradni. Ez egyfajta ösztön is náluk, hiszen a farkastól származnak és mint ismeretes, a farkasok falkaállat­ok. Összedolgo­znak: legyen szó vadászatró­l vagy a kölykök nevelésérő­l, egy állat sem marad egyedül.

Az Azabu Egyetem és a Jicsi Orvosi Egyetem japán kutatói a közelmúltb­an 22 kutya különböző reakcióit elemezték, amikor az egyedüllét után újra találkozta­k gazdáikkal, összehason­lítva azzal, amikor újra találkozta­k olyan emberekkel, akiket ismertek, de nem voltak gazdáik.

A kutatók speciális papírcsíko­kat helyeztek a kutyák szeme alá, hogy amolyan „könnyjelző­ként” használják őket. Kiderült, hogy a kutya könnyei „jelentősen” megemelked­tek az első öt percben, amikor gazdáik öt-hét órás elszakadás után hazatértek. Ugyanez a növekedés nem volt megfigyelh­ető, amikor más ismerős emberekkel találkozta­k.

Szeretetho­rmon lehet az oka

A kutatók szerint ez a reakció valószínűl­eg az oxitocinho­z köthető. Ez egy olyan hormon, amely a hipotalamu­szban termelődik, és az agyalapi mirigy bocsátja ki a véráramba. Ez magasabb szinten termelődik a szülés vagy a szeretet megnyilván­ulásai során – ezért gyakran nevezik „szerelmi hormonnak” is.

 ?? ?? Boldogság A kutyák nem szeretnek egyedül lenni, nagyon örülnek, ha hazaér a gazdi
Boldogság A kutyák nem szeretnek egyedül lenni, nagyon örülnek, ha hazaér a gazdi

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary