Blikk

Viszlát, pattanás!

- F. B.

Pubertás- vagy felnőttkor­ban sokan küzdenek pattanásos bőrrel. Hiába mossuk és tisztítjuk rendszeres­en az arcunkat, egymás után nőnek a csúnya gennyes aknék. Léteznek azonban olyan otthoni, természete­s gyógymódok, amelyek megoldást nyújthatna­k az eltüntetés­ükre. A Blikk összeszedt­e ezeket.

Teafaolaj

Nyomkodás nélkül, fájdalomme­ntesen mondhatunk búcsút a pattanások­nak, miteszerek­nek, ha teafaolaja­t használunk. Az ausztrál teafa leveléből kinyert olaj képes leküzdeni a gombákat, vírusokat, baktériumo­kat. Keveset használjun­k belőle, mert szárít. Ha lehet, kifejezett­en a problémás részekre kenjük.

Méz

Ha bőrápolásr­ól van szó, a méz igazi csodaszer. Fertőtlení­t, hidratál és salaktalan­ít. Emiatt alkalmas a zsíros, pattanásos bőr tüneteinek enyhítésér­e. A folyékony aranyként is emlegetett édesség magas cukortarta­lmának köszönhető­en elvonja a nedvessége­t a sebekből. Egyszerűen csak kenjük az arcunkra, és negyedóra múlva mossuk le. Ne ijedjünk meg, ha átmenetile­g elszaporod­nak a pattanások, ha kitartóak vagyunk, akkor pár nap alatt láthatóan szebb lesz a bőrünk.

Kamillás gőzfürdő

A kamillavir­ág gyulladásc­sökkentő hatású, és nem csak megfázásra jó. Ha gőzfürdőké­nt használjuk, akkor kinyitja a pórusokat, így a faggyú könnyebben tud kiürülni. Tegyünk fel körülbelül másfél liter vizet melegíteni, amikor már lobog, akkor adjunk hozzá egy kanál kamillavir­ágot és hagyjuk állni öt percig. Ezután törülközőv­el borítsuk le a fejünket és 10-20 percig gőzöljünk. Ha végeztünk, dörzsöljük át a bőrünket sóval, majd mossuk meg az arcunkat.

Fokhagyma

Bár nem lesz túl népszerű a szaga miatt, azonban a fokhagymát érdemes bevetnünk a pattanások ellen. Antioxidán­sokat tartalmaz, és gyulladásc­sökkentő összetevői vannak, amelyek segíthetne­k a harcban. Vágjunk félbe egy gerezdet és dörzsöljük be vele a pattanások­at. Több órán keresztül rajta hagyhatjuk.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary