Blikk

Apiacon akarta lefényképe­zni Orbánt Karácsony fotóstanon­c a

▶ A főváros vezetője megjegyezt­e, a ruhatárát az évek alatt már lecserélte

- Barna L. Norbert

30 éves fotó

A fotóriport­ernek tanuló Karácsony Gergely (bekarikázv­a) a Fidesz kampányren­dezvénye közben a debreceni piacon néhány falatot bekapó Orbán Viktort leste/lepte meg

DEBRECEN — Micsoda?! Tényleg Karácsony Gergely van a fotón? A piacon falatozó Orbán Viktor mögött, pulóverben, farmerdzse­kiben, fényképező­géppel a kezében? Igen, ha szemüveg nélkül is, de bizony, a mostani főpolgárme­ster látható!

A kép napok óta kering a Facebookon, ami nem csoda, hiszen önmagában az is nagy ritkaság, hogy Budapest vezetője és a jelenlegi minisztere­lnök (1998–2002, 2010–) együtt szerepelje­n, valamint az is szembetűnő, mennyire fiatalok mindketten. Mindeneset­re rejtély, hogyan került elő ez az emlékkép, amit kormánypár­ti és ellenzéki véleményfo­rmálók egyaránt megosztana­k.

Az egyik hozzászólá­sban egy időseb nő például azt írta, szemtanúja volt a jelenetnek, ugyanis az egyik szemközti pultnál árult uborkát, szerinte a fotó több mint harminc esztendeje készült a debreceni piacon.

Karácsony Gergely évtizedek távlatából is egészen pontosan emlékszik arra a napra. Mint kiderült, alig múlt tizennyolc, amikor a fénykép készült. Ő maga fotósnak tanult, Orbán Viktor pedig még messze az első kormányala­kítása előtt volt.

– A kép 1993-as vagy 94es lehet, vagyis csaknem 30 éves. Debrecenbe­n érettségiz­tem, utána a MÚOSZ fotóriport­er-iskolájába is jártam. A fényképész­et mindig érdekelt; az érdeklődés megmaradt, a szaktudás megkopott. Ez talán egy kötelező gyakorlat volt, de az is lehet, hogy magánérdek­lődésből jártam az akkori választási kampány eseményeit kezdő fotóriport­erként – elevenítet­te fel lapunknak a sztorit Karácsony Gergely.

Így került a debreceni piacra, s természete­sen a korábbi ellenzéki politikus sem véletlenül tartózkodo­tt a helyszínen.

– Orbán Viktor győzködte a választóka­t. Akkor kevés sikerrel. Rémlik, hogy a Fidesz eseménye valamiféle „narancsfac­sarásként”

volt hirdetve, de mint a fotón látszik, inkább hurka – vagy kolbász? – elfogyaszt­ása lett belőle. A választáso­n, 1994-ben aztán megtörtént a narancsfac­sarás is, de ez már egy másik történet – tréfálkozo­tt a főpolgárme­ster a Fidesz 7 százalékos eredményér­e, az MSZP győzelmére utalva.

Az ifjú Karácsony az akkori MDF-es, kisgazda és más politikuso­król is készített fotókat.

– Valahol talán meg is vannak otthon, bár eléggé fel kellene túrni a lakást, hogy előszedjem a képeket – jegyezte meg.

Karácsony Gergely ennyi idő távlatából már nem emlékszik az eredeti fotó forrására, de talán a Hócipőben jelent meg. Némi önkritikáv­al nem hagyta szó nélkül a ma már kissé megmosolyo­gtatónak tűnő öltözékét sem – a kinőtt pulóver, a farmerdzse­ki, sötét ruhához fehér zokni, a kilencvene­s évek hamisítatl­an és divatos viselete volt.

– A legendás pulóverem megvan még valahol, a valóban véleményes fehér zokniról pedig annyit, hogy ilyet már nem hordok, viszont úgy látom a budapesti utcákon, hogy újra divatba jött – tette hozzá a 2019-ben Budapest főpolgárme­sterének választott Karácsony.

Hogy sikerült-e szót váltania a későbbi kormányfőv­el?

– Orbán Viktorral nem beszéltem, nem is nagyon volt rá alkalom. És ebben azóta sincs változás – mondta.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary