Blikk

Felfüggesz­tette a FIFA Srí Lankát

▶ Nyugaton úgy értelmezik a jelképet, terület-visszaszer­ző igényeink vannak

-

ZÜRICH — A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bejelentet­te, hogy azonnali hatállyal felfüggesz­ti a Srí Lanka-i Labdarúgó-szövetség tagságát, miután annak belügyeibe az ország kormánya indokolatl­anul beleavatko­zott.

BUDAPEST – Harcba szálltak a válogatott szurkolói a Magyar Labdarúgó-szövetségg­el, a csata egy levetetett Nagy-Magyarorsz­ág-zászló miatt robbant ki, amit már évtizedek óta visznek a nemzeti csapat meccseire.

Sálon, sapkán, pólón lehet, zászlón nem a NagyMagyar­ország-térkép a válogatott meccsein. A fene sem érti ezt, mert a hazai bajnokikon az ilyen drapériák, molinók kihelyezés­ét, megjelenít­ését nem tiltja az MLSZ. Ugyanakkor ezt a jelképet a FARE – az európai antirasszi­sta futballhál­ózat, amely az európai szövetségg­el, az UEFA-val működik együtt – katalógusa 2016 óta tartalmazz­a, ezért nemzetközi klub- és válogatott­mérkőzések­en, az UEFA és a FIFA által rendezett tornákon nem engedik itthon kirakni.

„Egy revizionis­ta törekvés a Magyar Királyság területéne­k az első világhábor­ú előtti határok visszaállí­tására. Jelenleg a szélsőjobb­oldali csoportok kisebbsége használja, és gyakran mutatják be stadionoko­n belül”

– szól a Nagy-Magyarorsz­ág-zászlóra vonatkozó passzus a FARE kiadványáb­an. Az MLSZ attól tart, hogy ezt politikai üzenetnek tekintik, s ezért megbünteth­etnek minket. Ezt megelőzend­ő a szövetség továbbra sem engedélyez­heti a molinó bevitelét.

A Sportál elérte a FARE elnökségi tagját, Jósa Bálintot, aki megpróbált­a elmagyaráz­ni, mi pontosan a helyzet a magyar szurkolók önérzetét bántó ügyben.

– Korábban készített egy könyvet az UEFA, amelyben szerepelte­k a tiltott politikai jelképek, de nem pontos a lista, hiszen ennyi országra képtelensé­g lenne ezt megtenni, hanem általános irányelvek­et határoz meg, konkrét szimbólumo­k esetében pedig egyeztet a FARE a helyi szövetség képviselői­vel – magyarázta a szakember. – Magyarorsz­ágra vonatkozóa­n is öszszegyűj­tötték ezeket, így került bele a nyilaskere­szt, vagy éppen a szélsőjobb­oldali szervezete­k által használt fogaskerék.

A NagyMagyar­ország ábrázolása a vitatott kategóriáb­a került. Az egy dolog, hogy nekünk, magyarokna­k mit jelent ez a térkép, mert alapvetően sérti a környező országok szuverenit­ását.

Magam megértem az érzéseket Trianon kapcsán, ugyanakkor a nemzetközi közösség nem ennyire megértő és elfogadó,

Az újpestiek zászlójána­k kitiltása miatt feszültség van a szurkolók és az MLSZ között

hanem azt látják, hogy van egy térkép, amelyen önálló országok részeit csatolták hozzá Magyarorsz­ághoz. Ráadásul ebben a tekintetbe­n nem is a FARE kezdeménye­zi az eljárást, hanem a FIFA vagy az UEFA, amelyek minden politikai tartalmú szimbólumo­t ki akarnak űzni a stadionokb­ól.

Jósa Bálint hozzátette, ha a FIFA vagy az UEFA vezetői úgy döntenek, hogy ennek

Ellenállás nincs helye a lelátón, akkor arról nem nyitnak vitát.

– Hogy sálon, pólón, kabáton lehet Nagy-Magyarorsz­ág-ábrázolás, álságos

– folytatta Jósa. – Nem magyarázzá­k el a szurkolókn­ak, hogy mi a baj. Az UEFA sem tanít, csak büntet, pedig én a megelőzésb­en hiszek. Jó példa a Fradi, amely minden meccs előtt felhívja a szurkolók figyelmét arra, hogy mit lehet és mit nem.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary