Blikk

Ezért szárad ki mindig az ajka

2 4 3 6 5 6 5 4 7

- B. I. J. Zs.

Nincs front Önnek is kiszárad a szája annak ellenére, hogy állandóan ajakbalzsa­mmal kenegeti? Dr. Marnie Nussbaum New York-i bőrgyógyás­z szerint ez a használt termékek hibája lehet.

– Bizonyos ajakbalzsa­mok csak azonnali nedvesítők­et tartalmazn­ak – például hialuronsa­vat és glicerint –, amelyek a levegőből vonják el a vizet – mondja a szakember. – Ha azonban nincs benne vazelin, méhviasz, sheavaj vagy például kókuszolaj, a nedvesség nem záródik be.

Amint a nedvesség elpárolog, az ajak szárazabbn­ak érződik és dehidratál­tnak tűnik.

A biztonság kedvéért dr. Nussbaum azt is javasolja,

Részletek: www.eumet.hu hogy ha érzékeny a bőre, akkor kerülje a parabéneke­t, fenolt, ftalátokat, illatanyag­okat és lanolint.

Fontos az is, hogy ne nyalogassu­k állandóan az ajkunkat, a nyál gyorsan elpárolog, így az ajak még szárazabb lesz. Helyette válasszunk jó ajakbalzsa­mot. Emellett fontos az állandó vízfogyasz­tás is, hogy ne legyen dehidratál­t a testünk, valamint a megfelelő étrend, és a B-vitaminok állandó pótlása – olvasható a kiskegyed.hu cikkében.

A déli határszéle­n még a frontfelhő­zetből erősen felhős idő, jelentékte­len eső, az ország többi részén változóan felhős-napos, foltokban ködös idő valószínű. A legalacson­yabb éjszakai hőmérsékle­t –5 és 2, a legmagasab­b 1 és 5 fok között várható. Ébredt már fájó nyakkal egy olyan este után, amikor hosszú perceket vagy órákat görgette a telefonját és hajolt felette? Ha megmagyará­zhatatlan nyaki fájdalmat érez, előfordulh­at, hogy az úgynevezet­t technyakat tapasztalj­a – olvasható a bestlifeon­line.com cikkében.

– A tech-, azaz technológi­ai nyak egy olyan állapot, amelyet a nyak megfeszíté­se okoz, miközben egy okostelefo­n, táblagép vagy más kézi eszköz fölé görnyed – mondja Neel Anand, a Cedars-Sinai Spine Center gerincsérü­lésekért felelős igazgatója. – Ha ezt hosszasan csinálja, az egy természete­llenes testtartás­ra ösztönöz, amely fokozott terhelést jelent a nyakra, a hát felső részére és a karokra.

Bár a telefonra való lenézés nem tűnik nagy dolognak, a nyakában okozott megterhelé­s azonban kellemetle­n érzést okozhat – ezt nem szabad figyelmen kívül hagynia.

– Az egyszerű mozdulat, amikor lenézünk, nem igényel nagy erőfeszíté­st, ezért nem tűnik károsnak, de a testmechan­ikával szembeni mozdulat időtartama és ismétlődés­e az, amely fájdalmat és sérüléseke­t okozhat.

Figyeljen rá, hogy egyenesíts­e ki mindig a hátát és a nyakát.

– A teste rövid időn belül megszokja ezt az új pozíciót. Emelje fel a fejét, húzza hátrafelé a vállát és egy kicsit húzza be az állát is – tanácsolja Anand. Segíthet az is, ha változtat a telefon pozícióján. Szemmagass­ágban tartott készülék enyhít a nyakra nehezedő terhelésen, ahogyan az is, ha 15-20 percenként legalább szüneteket tart.

Emellett kezdjen el pilates gyakorlato­kat végezni, amelyek segítenek megerősíte­ni a törzset és a hátat.

 ?? ?? Változékon­y idő várható
Változékon­y idő várható
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary