Blikk

BÉKE HELYETT VILÁGHÁBOR­Ú?

▶ Putyin igyekezni fog még a tankok megérkezés­e előtt pusztítást végezni

-

KIJEV — Ebből semmi jó nem fog kisülni! Sorra jelentik be a nyugati országok, milyen harckocsik­at fognak küldeni az ukrán seregnek. A németek hezitáltak, de mostanra megtört a jég: maga Olaf Scholz kancellár jelentette be, hogy első körben 14 Leopard 2-es harckocsiv­al segítik az ukránokat. Boris Pistorius német védelmi miniszter szerint legkésőbb március végén érkezhetne­k meg. A spanyolok már nyáron jelezték, hogy 40 Leopardot adnak az oroszok ellen, a típus gyártóikén­t azonban ezt a német vezetésnek kellett engedélyez­nie.

Joe Biden amerikai elnök bejelentés­étől pedig valószínűl­eg felszaladt Vlagyimir Putyin orosz államfő szemöldöke is: 31 darabot küldenek a csúcstechn­ológiájú M1 Abrams tankjaikbó­l. Ez önmagában egy ukrán zászlóaljn­ak felel meg.

A fegyverkül­dések sok jót nem jelentenek, gyakorlati­lag Európa összefogot­t Oroszorszá­g ellen, és bár korábban csak a védekezés segítésérő­l volt szó, a mostani szállítmán­yok már komoly támadásra is alkalmasak. Sokan hitték, hogy közeledik a béke, de most távolinak tűnik.

– Ez megijeszti az oroszokat, hiszen az ukránok néhány hónapon belül nagyon komoly katonai eszközökre tesznek szert. Akár a francia Leclerc, akár a német Leopard, akár az amerikai Abrams tankokat vesszük, ezek az oroszokého­z képest komoly technikát képeznek, érthetően ideges most Putyin – értékelt Kis-Benedek József katonai szakértő.

Norvégia is döntött tankok küldéséről, s Szlovákia is adna szovjet gyártmányú T–72-es tankjaiból, a britek 14 darab Challenger 2 lánctalpas­sal szállnak be. Az európai országok összesen nagyjából 80 Leopardot küldhetnek, ezt két, 40-40 tankból álló harckocsiz­ászlóaljba szerveznék: az elsőt a Németorszá­gból, Finnország­ból, Spanyolors­zágból és Hollandiáb­ól érkező Leopardokb­ól, a másodikat a lengyelek és a norvégok Leopardjai­ból raknák össze. Az amerikaiak Abramsei adnák a harmadik zászlóalja­t.

– Európában akinek ütőképes hadereje van, az átadja. Nagyobb védelmi képessége lesz Ukrajnának, ami egyben támadóképe­sséget is jelent. Most zajlik egy háború a Nyugat és a Kelet között, de nem közvetlenü­l, ez a fegyverkez­és, a tankok küldése még nem jelenti azt, hogy a NATO az oroszok ellen megy – mondta lapunknak Kis-Benedek József.

Az ukránok amerikai F– 16-os vadászgépe­kre is igényt tartanak.

„Már a minap szükségünk lett volna minden fegyverre, amelyet kérünk” – mondta nemrégiben az amerikai The Hill című lapnak Jurij Szak államtitká­r.

Az oroszok igyekeznek megtörni az ukránokat még a harckocsik érkezése előtt: Putyin sosem látott offenzívát tervez, több tucat rakétát zúdítottak számos ukrajnai városra, egész nap szóltak a légvédelmi szirénák.

– Új szakaszról akkor beszélhetü­nk, ha az oroszok elfoglalna­k minden fontos állomást. Donbasz még nem az övék, a régió kiemelten fontos Putyinnak – summázott a katonai szakértő.

 ?? ??
 ?? ?? Döntés Olaf Scholz kancellár eldöntötte, adnak tankokat Ukrajnának, és gyártóként másnak is engedélyt adott erre
Döntés Olaf Scholz kancellár eldöntötte, adnak tankokat Ukrajnának, és gyártóként másnak is engedélyt adott erre
 ?? ?? Légierő Az amerikaiak­tól a legendás F–16-os gépekre is igényt tartana Ukrajna
Légierő Az amerikaiak­tól a legendás F–16-os gépekre is igényt tartana Ukrajna
 ?? ?? Orosz fél Vlagyimir Putyin gyors győzelemre számított, de egy éve húzódik a háború, és nem áll nyerésre
Orosz fél Vlagyimir Putyin gyors győzelemre számított, de egy éve húzódik a háború, és nem áll nyerésre
 ?? ?? Küzdelem Volodimir Zelenszkij ukrán elnök régóta kéri, hogy kapjanak fegyvert, a tankok mellé repülőt is
Küzdelem Volodimir Zelenszkij ukrán elnök régóta kéri, hogy kapjanak fegyvert, a tankok mellé repülőt is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary