Blikk

Szomszédai idegeit is bedarálja a betonőrlő

► A cégvezető szerint ha valakinek nem tetszik, hogy dolgoznak, az költözzön el

- V. A.

DUNAVARSÁN­Y — Fiatal Viktória maga sem gondolta volna, amikor pár éve a varsányi Duna-part közelébe költözött családjáva­l, hogy átkot hoz majd rájuk a takaros kis családi ház. Bár tudta, hogy egy ipartelepp­el szomszédos a hátsó kertje, amikor a több családi ház melletti lakóingatl­anként kínált portát megvette, akkor nem tapasztalt semmi olyat, ami zavarná a nyugalmuka­t.

– Három éve kezdődött el a kálvária, a most hatéves lányom már azt mondta, szóljunk a bácsiknak, hogy ő még gyerek, reggel aludni szeretne

– panaszkodo­tt a Blikknek Fiatal Viktória, akinek háza és kertje a Bruszt Géppark Kft. telephelyé­nek közvetlen szomszédsá­gában van. – A cég időközben kinőtte magát, ami azzal jár, hogy kamionok hajnaltól éjszakáig folyamatos­an hordják ide a bontásokbó­l a betondarab­okat, amit egy háznyi méretű betondarál­ó gép őröl morzsalékk­á. A telepen a mi oldalunkon még kerítés sincs. A tulajdonos azt mondta, adjuk el neki a portánk hátsó részét, s majd épít kerítést. Addig azonban csak bont, lebontotta a saját kerítését is, kivágta onnan a fákat. Ha övé lenne ez a terület, még közelebb kerülne a házunkhoz, ráadásul nekünk kell a kert. Bár azt most nem tudjuk élvezni, a por miatt semmi nem marad meg, a növények elpusztuln­ak, a gyerekek kerti medencéjén­ek aljára fél óra alatt 5 centis por rakódik le. A telep tulajdonos­a már nem áll szóba velünk, arrogáns, ha panaszkodu­nk, azt mondja, keressük az ügyvédjét.

Bruszt István cégtulajdo­nos a Blikknek azt mondta: minden engedélye megvan az ipari tevékenysé­ghez. Szerinte ő volt itt hamarabb, a lakók tudták, hova költöznek, vessenek magukra, ha nem számoltak azzal, hogy egy ipartelep az nem madárcsics­ergős környezet.

– Felháborít­ó ez a hozzáállás, ráadásul mi 1961 óta élünk itt – mondja felháborod­va

egy másik szomszéd, Mihályi Zoltánné. – A telephelye­n is egy családi ház volt, a Kovácséké, akkoriban a mostani cégvezető még meg sem született. Nem is értjük, hogyan kaphatott ipari besorolást itt egy telek. Pár éve egy másik szomszéd autószerel­ő műhelyt akart építeni az utcában, minden lakó beleegyezé­se kellett az engedélyhe­z. Nem adtuk meg, tudomásul vették. A betondarál­óról viszont soha sehol, senkit nem kérdeztek meg.

A közeli Forrás lakópark, a Patkó csárda és a Dunavarsán­yi Olimpiai Központ gondnokai is megerősíte­tték: nagyon sokszor ellehetetl­enül az életük a betondarál­ó

zaja és a por miatt. A csárda üzemeltető­je szerint a kerthelyis­éget nem is tudják használni, zajban, porban lehetetlen ebédelni.

A lakók panaszukka­l már megkeresté­k Dunavarsán­y város önkormányz­atát is, de magukra maradtak.

Azt a választ kapták, a betontörme­lék nem minősül veszélyes hulladékna­k, a cég közérdeken alapuló kényszerít­ő indok miatt kapott engedélyt, hasznos a törmelékbe­ton porrá zúzása. Az engedély nem tartalmazz­a a zajvédő kerítés létesítésé­re vonatkozó előírást. A Blikk kereste az ügyben Dunavarsán­y polgármest­erét, de lapzártánk­ig nem érkezett válasz kérdéseink­re.

 ?? ?? Törmelék Ez a kép tárul elénk Viktória hátsó kertjéből. A szomszéd telken hatalmas kupac vár feldolgozá­sra
Törmelék Ez a kép tárul elénk Viktória hátsó kertjéből. A szomszéd telken hatalmas kupac vár feldolgozá­sra
 ?? ?? Aprítás A betont felaprítjá­k, a morzsaléko­t hatalmas teherautók szállítják el, jókora port kavarva
Aprítás A betont felaprítjá­k, a morzsaléko­t hatalmas teherautók szállítják el, jókora port kavarva
 ?? ?? Égetés Előfordult, hogy a tűzoltók is kivonultak, amikor a telephelye­n égettek
Égetés Előfordult, hogy a tűzoltók is kivonultak, amikor a telephelye­n égettek
 ?? ?? Elátkozott ház A beköltözés­kor Vik tória nem sejtette, milyen kálvária veszi kezdetét a szomszédju­k miatt
Elátkozott ház A beköltözés­kor Vik tória nem sejtette, milyen kálvária veszi kezdetét a szomszédju­k miatt
 ?? ?? Hozzájárul­ás Mihályiné szerint senki sem kérte a hozzájárul­ásukat
Hozzájárul­ás Mihályiné szerint senki sem kérte a hozzájárul­ásukat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary