Blikk

Fogyjunk úgy, mint a harcosok

X Aki este szeret enni, annak kiváló lehet ez a módszer, de böjtölni is kell benne

-

Bár a harcosok diétája nagy erőfeszíté­st és kitartást igényel, ezért lehet, hogy nem való mindenkine­k, de aki egyébként is estére hagyja a főétkezést és életmódvál­tást tervez, annak érdemes kipróbálni az alábbi módszert – írja a brigitte.de.

Az ősemberek is este ettek

A harcosok étrendje az alacsony szénhidrát­tartalmú diéta elemeit ötvözi az időszakos böjtölésse­l. Mindkettő a fogyókúra kipróbált és jól bevált formája, ezek nehézsége attól függ, hogy menynyire szigorú étrendi tervet követünk.

A harcosok diétáját Ori Hofmekler volt katona dolgozta ki, aki elsősorban a kőkorszaki emberek étrendjét és életmódját vette alapul. Jól tudjuk, hogy az ősemberek napközben vadásztak, este pedig nagy lakomát csaptak – anyagcseré­jük tehát ehhez az étrendhez igazodott.

A diéta szerint csak akkor szabad enni, ha nagyon éhesek vagyunk, illetve az esti órákban, az ételeknek pedig a lehető legtermész­etesebbnek, frissnek, egészséges­nek és alacsony szénhidrát­tartalmúna­k kell lenniük.

Nézzük, mi vár ránk

A diéta szabályai egyszerűek: napi 20 órán keresztül csak minimális mennyiségű ételt fogyasztha­tunk, a maradék 4 órában ehetünk anélkül, hogy számolnánk a kalóriát – azonban úgy oszszuk be az időt, hogy lefekvés előtt 2 órával már lehetőleg ne együnk semmit. Ezzel a módszerrel napközben a testünk zsírt éget és méregtelen­ít, emésztőren­dszerünk pedig pihen.

Apró, egészséges falatok

A sikeres fogyás érdekében kerüljük a cukrot és a készételek­et, ezáltal az egyszerű szénhidrát­okat könnyedén kiiktathat­juk az étrendünkb­ől. Az összetett szénhidrát­okat tartalmazó élelmiszer­ek viszont megengedet­tek, ilyen például a burgonya vagy a rizs.

Az evés tilalma azért nem olyan szigorú, mert ugyan 20 órán keresztül le kell mondanunk a komolyabb étkezésről, azért apró, egészséges falatok beleférnek – például zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, fehérjében gazdag ételek. Ilyenkor együnk apró adagokat, figyeljünk, hogy egy-egy alkalommal maximum 200 kalóriát vigyünk be a szervezetü­nkbe.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary