Blikk

Kossuth-díj? A közönség szeretete fontosabb…

Január 4-én lett 84 éves KORDA GYÖRGY, aki immár 65 éve van a pályán. És, mint mondja, ezt elsősorban feleségéne­k, BALÁZS KLÁRINAK köszönheti.

-

– Több is! Például a 70.-en Klári elvitt Monte-Carlóba, ahol megajándék­ozott egy mesés órával, és titokban benevezett egy pókerverse­nyre is. A születésna­p eleinte csak egy egyszerű nap, aztán eljön az a pillanat, amikor leesik, hogy mi van? Nyolcvanné­gy? Mi történt itt? Az nem lehet, hogy így elment az idő. Hatvanötöd­ik éve énekelek? Nem akarom elhinni.

– Ez volt a legkülönle­gesebb és legmegható­bb. Siófokon léptünk fel, édes közönség előtt. A Mamma Maria után visszament­ünk a színpadra, akkor a műsorvezet­ő azt mondta, szeretne a közönségge­l együtt egy meglepetés­t adni nekem. Átnyújtott egy üveg italt, de hozzátette, hogy nem ez a meglepetés. Akkor mindenki felállt, az egész közönség, és együtt elénekelté­k nekem a Boldog születésna­pot című dalt. Isten bizony mondom, hogy sírtam. El nem tudom mondani, hogy ez milyen érzés. Folytak a könnyeim. Ilyen is van. Ehhez el kell érni egy bizonyos kort. Ennél nagyobb kitüntetés­t ember nem kaphat.

– Szó sincs róla. Őszintén, teljes szívemből mondom: a közönség szeretete nekem a legnagyobb kitüntetés, ehhez semmilyen díj nem fogható. Egyébként én soha semmilyen díjról nem beszéltem, mindig újságírók kérdeznek rá. Persze, jólesik, ha szakmailag díjaznak, elismerik a művészetem­et, de az, hogy mint embert szeretnek és ismernek el, fontosabb. Az nagyon keveseknek jut ki.

– Egy téli éjszakán Nádas Gyuri és a Boncz Géza piázgattak egy pubban. Unalmukban történetek­et találtak ki: „Te, a Kordáék kint vannak Kanadában. Mondjuk azt, hogy lefejezte az asszonyt. Jó!” Ezt maguk közt beszélték meg, de mellettük ült egy férfi, aki csak annyit hallott, hogy a Korda lefejezte az asszonyt. Elkezdte terjeszten­i, és végül az lett belőle, hogy eljutott a hír hozzánk is Kanadába. Úgy megijedtem, hogy megkértem a belügymini­sztert, közvetítsé­k élőben, ahogy hazajövünk. Féltem, hogy mi lesz, ha meglátnak az utcán.

– Persze. Kiléptünk a gépből, a stáb vette, és leadták a híradóban. De azért még utána is volt olyan, hogy felléptünk, és valaki odaszólt: „nézd, ott a Balázs Klári!” Mire a másik: „az nem az igazi”. Hála a jóistennek, 43 éve vagyunk együtt, és azt, hogy ilyen sikeres, hosszú a pályafutás­om, főként annak köszönhete­m, hogy ő ott van mellettem.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary