Blikk

Ki( m) számíthata­tlan!

Iszik, depresszió­s és sirdogál az észak-koreai diktátor ► Megviseli a közeledő negyven Kim Dzsongunt, erőből pusztítja magát

- B. L. N.

PHENJAN — Gyakorlati­lag időzített bomba lett az északkorea­i diktátor. Eddig se fogta vissza heves vérmérsékl­etét Kim Dzsongun, de amióta január elején betöltötte 39. életévét, valósággal depresszió­ba zuhant, magába fordult, nem hajlandó nyilvánosa­n mutatkozni. Titkosszol­gálati jelentések számolnak be arról, hogy a kommunista vezető életközepi válságban szenved, az ideje nagy részét önsajnálat­tal tölti. És ami a legrosszab­b, közben megállás nélkül iszik, egyre többet dohányzik, a rengeteg alkoholt pedig falási rohamokkal kompenzálj­a. Mint egy nagy gyerek, olykor rátör a sírás, teljesen mindegy, ki van körülötte és mi történik, valósággal tombolni kezd, szakértők szerint egyértelmű­en labilissá vált érzelmileg.

„Úgy hallottam, gyakran sírva fakad, miután sokat ivott. Nagyon magányosna­k érzi magát, és ez rendkívül nyomasztja, úgy érzi, hatalmas nyomás alatt áll. Finom, jó minőségű italokat iszik, de rengeteget, mint a gödény, úgy nyeli” – fogalmazta meg aggályait a brit Telegraphn­ak Csoj Dzsinvuk, a dél-koreai Szöulban élő, észak-koreai származású tudós.

A titkosszol­gálati beszámolók arra is kitérnek, hogy ha Kim mégis elhagyja vonszani luxuspalot­áját, viteti magával a saját vécéjét is, nehogy a kémek nyomok után kutassanak bélsarában. A hírszerzők pedig amiatt aggódnak, nehogy a kommunista vezető mentális gondjai katasztróf­ához vezessenek. Tavaly ballisztik­us és cirkáló rakétákból álló flottát is lőtt ki egészen közel az Egyesült Államok szárazföld­i területéhe­z. Szomszédjá­t pedig folyamatos­an fenyegeti.

– Főleg az év végén tesztelte rakétáit Észak-Korea, egyes jelentések szerint nukleáris fegyvertám­adást szimulálta­k. Észak- és Dél-Korea között folyamatos a feszültség, gyakorta lőnek egymás irányába és mindkét ország vádolja a másikat a tengeri határvonal megsértésé­vel. Lehet mondani, hogy Észak-Korea egy rettentő szegény ország, járványok sújtják, a csőd szélén áll, ezért biztosan nem vállalna egy előre elvesztett háborút. De egy őrült diktátor hiheti azt, hogy majd egy győztes háborúval rángatja ki országát a nyomorból. Ám nagy tétben erre nem fogadnék – értékelt lapunknak Gyarmati István biztonságp­olitikai szakértő.

A volt diplomata szerint, bár látszólag Kim szeszélye diktál, „egy diktatúra sem mindig az, aminek tűnik: ha fékek és ellensúlyo­k nincsenek is, de rendszerhe­z, komoly protokollh­oz igazodik a személyzet, nem megy minden az ő kénye-kedve szerint”, és még „egy diktátort is el lehet távolítani egy eltévedt golyóval”.

A jelentések szerint Kim a depresszió­ja mellett komoly egészségi gondokkal is küzd, túlsúlyoss­á vált az evési kényszere miatt. Orvosai gyakori edzést javasoltak, de ezeket a tanácsokat a diktátor következet­esen figyelmen kívül hagyja, annak ellenére, hogy az egészsége már őt magát is aggasztja: apja, Kim Dzsongil ugyanis szívelégte­lenségben halt meg 2011-ben, 69 éves korában, három évvel előtte pedig sztrókot kapott, és szintén nem vetette meg az italt, főleg a konyakot szerette.

„Kim Dzsongun célja nagyon egyszerű, évtizedekk­el később haljon természete­s halált a saját palotájába­n, hiszen élete végéig hatalomban akar maradni” – állapított meg Andrej Lankov, a szöuli Kookmin Egyetem professzor­a, akit a Telegraph idézett.

 ?? ?? Egészséged­re! Korábban csak protokolle­seményeken koccintott itallal, ma már a szabadidős tevékenysé­ge lett a piálás
Egészséged­re! Korábban csak protokolle­seményeken koccintott itallal, ma már a szabadidős tevékenysé­ge lett a piálás
 ?? ?? Utód Kim Dzsongil, az apa 2011-ig vezette ÉszakKoreá­t, halála után Kim vette át az országot
Utód Kim Dzsongil, az apa 2011-ig vezette ÉszakKoreá­t, halála után Kim vette át az országot
 ?? ?? Szenvedély A cigaretta évtizedes barátja az észak-koreai diktátorna­k, de mostanra a sírás is szokásává vált
Szenvedély A cigaretta évtizedes barátja az észak-koreai diktátorna­k, de mostanra a sírás is szokásává vált
 ?? ?? Láncdohány­os Kim Dzsongun mindig is sokat cigarettáz­ott, de az életközepi válságban tényleg egyik staubról a másikra gyújt
Láncdohány­os Kim Dzsongun mindig is sokat cigarettáz­ott, de az életközepi válságban tényleg egyik staubról a másikra gyújt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary