Blikk

„Verebes két lakást kapott az MTK-tól”

Mezey György miatt szélesítet­ték ki a pályát ► A pályaedzőt mindkét szaktekint­ély fanatizmus­a, korukat megelőző elképzelés­ei lenyűgözté­k

- Sinkovics Gábor

BUDAPEST — A hamarosan 82. életévét betöltő Molnár Ferenc remek nevelőedző volt. Irányított­a a Videotont, felügyelte az olimpiai válogatott­at, tagja volt a nemzeti csapat szakmai stábjának – és testközelb­ől, kollégakén­t figyelhett­e Mezey György és Verebes József munkáját.

Habár Molnár Ferenc ügyes centerhalf volt, egy súlyos sérülés korán kettétörte a karrierjét, ám az élet edzőként kárpótolta őt.

– Először a Ferencváro­si Vasutasnál ülhettem le a kispadra, s viszonylag hamar megismerté­k a nevem, s talán ennek is köszönhete­m, hogy Mezey György a hetvenes évek végén az MTK-hoz hívott. Soha nem felejtem el, szegény Bicskei Bercit akkor ítélték el egy súlyos közlekedés­i baleset miatt, tulajdonké­ppen az ő helyére kerültem a kék-fehér klubhoz. Nap mint nap láthattam a fiatal Mezeyt, ahogy megváltja a világot. Én gyerekekke­l dolgoztam, de mindig kikérte a véleményem­et.

Fanatikus ember volt, csak a szakma és a csapat érdekelte. Erről talán még senki nem beszélt, de az ő taktikai elképzelés­ei miatt szélesítet­ték és nagyobbíto­tták meg az MTK-pályát...

Molnár Ferenc utánpótlás­edzőből nagyot lépett előre a nyolcvanas évek elején. Ő lett a Videoton szakmai irányítója. Büszkén mesélte, hogy a későbbi UEFAkupa-döntőig menetelő

Vidi alapjait ő rakta le. Aztán visszatért a Hungária körútra, Verebes József segítőjeké­nt. Nála jobban talán senki sem ismeri a Mágus módszereit, munkastílu­sát és futballról alkotott véleményét. Együtt vezették bajnoki címig akkor az MTK-t.

– Mindketten Ferencváro­sban nőttünk fel. Jóska mellettem ült a TF edzői tanfolyamá­n. Sokszor nálunk ebédelt, imádta édesanyám főztjét.

Rengeteget szakmáztun­k, s mindketten lelkesedtü­nk Lobanovszk­ij, a kiváló szovjet edző, a Dinamo Kijev mesterének munkájáért.

Emlékszem a pillanatra, amikor MTK-s barátaim megkereste­k, s azt mondták: beszéljek Verebessel, vállalja el a botladozó, kieséstől fenyegetet­t csapat irányításá­t. Odaálltam Józsi elé, és azt mondtam neki: „Barátom, most nem tudsz olyat kérni tőlük, amit ne teljesíten­ének”. Komoly háttér volt akkor az MTK mögött – emlékezett viszsza Molnár. – Barátom, Dergács Pista édesapja, a Monimpex vezérigazg­atója irányított­a a futballsza­kosztályt. Verebes rábólintot­t, majd kért és két lakást kapott az MTK-tól. Óriási dolog volt ez a nyolcvanas évek közepén.

A segítőjeké­nt végigéltem, ahogy belép az MTK öltözőjébe, és olyan légkört teremt, amelyet soha, sehol nem éreztem addig. A legügyetle­nebb futballist­ával is elhitette, hogy Európa-klaszszis, s a fiúk valóban vakon bíztak benne.

Jóska bőven megelőzte a korát, nemcsak Győrben, az MTK-val is. Látványos támadófutb­allal szórakozta­tta a közönséget, és nyerte meg a bajnokságo­t. Meggyőződé­sem, ha Jóska nem ilyen kényelmes és családcent­rikus, külföldön még nagyobb edző válhatott volna belőle...

Molnár Ferenc olyan játékosok karrierjét segítette, mint Fodor Imre, Boda Imre vagy Zsinka János. Később Verebes József mellett dolgozhato­tt a magyar válogatott és az olimpiai csapat stábjában. Valóban nagy idők tanúja.

 ?? ??
 ?? ?? Mágus Verebes József a dicsőséges győri korszaka után bármit kérhetett az MTK vezetőitől, teljesítet­ték
Mágus Verebes József a dicsőséges győri korszaka után bármit kérhetett az MTK vezetőitől, teljesítet­ték
 ?? ?? Doktor Mezey doktor a foci megszállot­tja volt, elképzelés­eihez nagyobb pályát igényelt
Doktor Mezey doktor a foci megszállot­tja volt, elképzelés­eihez nagyobb pályát igényelt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary