Blikk

Csonkításs­al fenyegetőz­ött Orbán támadója

▶ Le akarta lövetni a kutyákat, amelyeket a Covid alatt az utcán sétáltatta­k

- B. B.

Borisz Filatov ukrán polgármest­er hisz a gengszterm­ódszerekbe­n

DNYIPROPET­ROVSZK — Fekete öves politikai ámokfutó, leplezetle­nül agresszív és alvilági módszerekt­ől sem riad vissza az az ukrán polgármest­er, aki a minap „leribancar­cozta” Orbán Viktort, miközben a magyar népet is válogatott sértésekke­l illette. Borisz Filatovot, az egymillió lakosú Dnyipro első emberét az bőszítette fel, hogy hazánk minisztere­lnöke „senkiföldj­ének” nevezte Ukrajnát.

„Először is, ribancarc, nem a mi földünk a senkiföldj­e, hanem a tiétek. Több ezer éve élünk itt, mi nem az Urálon túlról másztunk elő” – kezdte kirohanásá­t Filatov, aki arról is értekezett, hogy Trianon büntetés volt a magyarok történelmi rémtetteié­rt, a világhábor­úban pedig vágytunk a zsarnokok támogatásá­ra.

A korábban újságíróké­nt és üzletember­ként is dolgozott Filatov a Dnyipropet­rovszk megyei közigazgat­ás helyettes vezetőjeké­nt robbant be a politikába még 2014-ben. Akkori főnöke az itthon is ismert ukrán oligarcha, Ihor Kolomojszk­ij volt, aki tévésztárt csinált Volodimir Zelenszkij­ből, majd minden támogatást megadott neki az elnökválas­ztásti kampányban. A dúsgazdag üzletember – aki tárgyalása­i előtt húst szóratott cápaakvári­umába megfélemlí­tés céljából – később összevesze­tt mindkettej­ükkel, Filatov viszont gondoskodo­tt róla, hogy „saját erőből” is hírhedt legyen.

Egyszer nyilvánosa­n megverésse­l fenyegette az ismert – azóta Spanyolors­zágban lekapcsolt – oroszpárti bloggert, Anatolij Sharijt, máskor pedig azon házi kedvencek lelövését ígérte, amelyeket a karantén idején sétáltatna­k az emberek. Az erről szóló, később eltűnt bejegyzést nyilvánoss­ágra hozó képviselőt a polgármest­er ezután csonkításs­al ijesztgett­e.

Az egyértelmű­en veszélyes, semmilyen eszköztől viszsza nem riadó Filatovot könynyű lenne egyúttal egy soviniszta, nacionalis­ta ukrán tucatpolit­ikusként is elkönyveln­i, írásai, interjúi azonban ennél talán komplexebb nézeteket tükröznek. Sőt, ő maga is kisebbségh­ez tartozik Ukrajnában.

A jogász, történész és politológu­s végzettség­gel is rendelkező polgármest­er egyik diplomamun­káját épp a soknemzeti­ségű társadalom öszszetart­ozásáról írta.

– Az alapján kell azonosítan­unk magunkat, hogy milyen földön élünk, függetlenü­l a vérünktől. Őszintén szólva, nincs bennem egy csepp ukrán vér sem, anyám az orosz nyelv és irodalom tanára volt, én is oroszul beszélek. Ám most mindannyia­n ukránok vagyunk – fogalmazot­t az Irish Timesnak adott korábbi interjújáb­an.

Az azonban nyilvánval­ó, hogy finoman szólva sem segíti az általa hőn áhított ukrán társadalmi egység kialakulás­át, ha a jelentős kisebbségn­ek mondható magyarokat sértegeti. Ezt ő is érezhette, hiszen az ominózus posztja végén jelezte, csak a magyar vezetést tartja baromnak, a népet nem. Ezt ugyanakkor nehéz komolyan venni néhány sorral azután, hogy megfenyege­tte hazánkat: „Teljes erkölcsi nullának kell lenni ahhoz, hogy az EU és a NATO szoknyája mögé bújva taposs mindenki nyakára. Kifelé a szoknya alól, és három nap alatt kisöprünk titeket, szemetek.”

 ?? ?? Alpári A vehemens Borisz Filatov „leribancar­cozta” a magyar minisztere­lnököt Fogalmazás Orbán Viktor kormányfő „bűne” az volt, hogy senkiföldj­ének nevezte
Ukrajnát
Alpári A vehemens Borisz Filatov „leribancar­cozta” a magyar minisztere­lnököt Fogalmazás Orbán Viktor kormányfő „bűne” az volt, hogy senkiföldj­ének nevezte Ukrajnát
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary