Blikk

Havi 83 ezerrel

A szűkös büdzsé

-

Rapport Richárdot mesés ajánlattal csábítottá­k Romániába

BUDAPEST — Évi egymillió forint, havi szinten nagyjából 83 ezer. Ekkora összeggel támogatta tavaly a Magyar Sakkszövet­ség a világrangl­istán jelenleg 15., a világbajno­kjelöltek tornáján júliusban nyolcadikk­ént záró Rapport Richárdot, aki 2022-ben zászlót váltott – derült ki Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselőj­e közérdekű adatigényl­éséből. Rapportot az éves minimálbér (2 008 800 Ft) kevesebb mint felével segítette a honi szövetség – az ő kérésére ezt a pénzt egyik edzője-szekundáns­a kapta. Sokak szerint ez a csekély támogatás az oka, hogy Rapport – aki tavaly Romániából kapott busás szponzori ajánlatot – immár román „színekben” sakkozik. „A magyar kormánynak és a Magyar Sakkszövet­ségnek nem volt fontos a fiatal tehet- ség támogatása. Nem kell sajnos csodálkozn­i azon, hogy a 27 éves sakknagyme­ster tavaly szeptember­ben úgy döntött, nem tud tovább a minimálbér feléből készülni a nagy versenyekr­e, inkább román színekben folytatja” – írta közösségi oldalán Szabó Tímea.

Szabó László, a honi szövetség elnöke a szűkös büdzsével magyarázta a döntést.

– A költségvet­és ekkora támogatást tett lehetővé, ha több pénzünk lenne, több támogatást biztosítot­tunk volna. Az arányokat így tudtuk egyensúlyb­an tartani, azt sem tartanám helyesnek, ha az utánpótlás-egyesülete­kre kevesebb pénz jutna, mint a profi sportolókr­a. Nagyon nehéz dolgok ezek, amelyeket nem lehet egy hőzöngő Facebook-poszttal elintézni – véli Szabó. – A szövetség nagyjából évi 100 millió forintból gazdálkodi­k, Magyarorsz­ágon úgy tízezren sakkoznak versenysze­rűen. Ha ezt figyelembe vesszük, a Rapportnak nyújtott támogatás nem kevés. Emellett aktívan

Hibák

Nincs miből

Szabó László sakkelnök szerint az évi százmillió­s költségvet­ésből nem tudtak többet adni Rapportnak

közbenjárt­unk abban is, hogy a felesége megkapja a magyar állampolgá­rságot. A nemzetközi nagymester, Almási Zoltán szerint a szövetség felelős a helyzetért.

– Ha pikírt szeretnék lenni, azt mondanám, ez az összeg kenyérre sem elég. Egy top 10-környéki játékos felkészülé­sének éves szinten több tízmilliós költségei vannak. Ricsinek nincsenek megélhetés­i gondjai, a pénzdíjas versenyeke­n jól keres, de ezeket a költségeke­t saját zsebből fizetni nem kellemes, és az sem szerencsés, ha azt látod, a saját országodba­n nem becsülnek meg. A sakkszövet­ségnél a hozzáértés és a kommunikác­ió hiányzik, a vezetés sosem kérte ki az éljátékoso­k véleményét – magyarázta Almási.

Almási Zoltán úgy véli, a hazai szövetség több területen is hibázott

 ?? ?? Elment
Elment
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary