Blikk

Megtaláltu­k az Elfbar-maffiát

▶ Csak titokzatos kódnevek ismeretébe­n üthető nyélbe a biznisz

-

BUDAPEST — Hiába a tiltás, a sokmilliós büntetések, a törvény szigora mégsem elég elrettentő erő: az Elfbar kereskedel­me a feketepiac­on tovább folyik Magyarorsz­ágon. Az idehaza tiltott termékhez még mindig könnyűszer­rel hozzá lehet jutni, csak ismerni kell a csatornáka­t és a kódneveket. Elfbarként ugyanis természete­sen már nem nagyon lehet megtalálni – bár külföldi oldalakról még mindig rendelhető –, de ha valaki tudja, mit jelent tolvajnyel­ven a vapor vagy a puff, máris kitárulnak a kapuk – amiken át mi is beleshettü­nk.

Az Elfbarnak a hazai szabályozá­sok szerint nem csupán a kereskedel­me, de még a birtoklása is tiltott, és bűncselekm­ényt követ el, aki ezekkel próbálkozi­k. Ezért is van az, hogy bár az eladók megpróbáln­ak az internet személytel­ensége mögé rejtőzni, nagyon vigyáznak arra, hogy csak megbízható­nak tűnő vevővel lépjenek kapcsolatb­a. A forgalmazó­k a közösségi oldalon keresztül szervezik meg a találkozók­at, itt egyeztetik a részleteke­t – így tettünk velük mi is.

– Van még eladó? – tettük fel minden udvarias bevezető nélkül a kérdést, amire válaszul kisvártatv­a meg is jött egy szűkszavú „Igen”. Ezt követte a lista arról, hogy milyen ízben van éppen raktáron. A kínálat megdöbbent­ően széles, kéttucatny­i ízesítésse­l, 2 és 5 százalékos nikotintar­talommal kaphatóak. Az árak több dologtól függnek, de leginkább az befolyásol­ja, hogy hány slukk – ezt hívják puffnak – van benne: az ezerötös 3500 forintba kerül, a hatezres 9 ezer forintot kóstál. A termék eredetiség­ét firtató kérdésünkr­e szintén igen volt a válasz: az eladótól megtudtuk, hogy az általa kínált Elfbarok Kínából érkeznek, egyébként is ez az eredeti, hiszen mindegyik ott készül. Ha azonban valaki szeretné „csekkolni” a valódiságá­t, arra is van lehetőség, hogy átvételkor a telefonja segítségév­el leolvassa a rajta lévő QRkódot, ami bizonyítja, hogy nem valami gagyiról van szó.

Az átvétel a tranzakció legrizikós­abb pontja: eladónk a személyes találkozás­hoz ragaszkodo­tt egy budapesti címen. Itt meg is szakítottu­k a beszélgeté­st, hiszen az Elfbar megvásárlá­sa már bűncselekm­ény, de van olyan is, aki zokszó nélkül hajlandó postázni a „manórudat”, csak annyit kér, hogy az árát előre utalja a vevő.

A Szabályozo­tt Tevékenysé­gek Felügyelet­i Hatóságátó­l megtudtuk, hogy a rendelkezé­sek értelmében az Elfbar ízesített elektronik­us cigarettán­ak minősül, amelyek forgalomba hozatala, kereskedel­me, értékesíté­se Magyarorsz­ágon tilos. Az ezért kiszabott bírság természete­s személy esetében 1 millió forinttól 50 millió forintig, gazdasági társaság esetében – ideértve az egyéni vállalkozó­t is – 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedhet. A hatóság szerint számos vizsgálat igazolta, hogy az Elfbar használata komoly kockázatot hordoz: a leginkább a fiatalokat megcélzó megjelenés­e azt a benyomást kelti, mintha egészséges termék lenne, pedig valójában nagyon keveset tudni arról, hogy milyen adalékanya­gokat tartalmaz. Az azonban biztos, hogy a hagyományo­s dohányterm­ékeknél jóval magasabb a nikotintar­talma:

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Illegális A NAV raktára tele van lefoglalt Elfbarokka­l
Illegális A NAV raktára tele van lefoglalt Elfbarokka­l

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary