Blikk

Hányszor kell használni az újrafelhas­ználható zacskókat?

▶ Az eldobhatók korlátozás­a nem várt hátrányokk­al is járt

-

Lehet, hogy a műanyag zacskók elleni harcot nem lehet megnyerni? Bár a világ számos országában korlátoztá­k az egyszer használato­s műanyag zacskók forgalmazá­sát, és sok esetben eredményes­ek is az erőfeszíté­sek, ugyanakkor egyre többen kezdenek „belefullad­ni” az újrafelhas­ználható zacskókba, amelyeket zöldebb alternatív­aként adnak el a vásárlókna­k.

Otthon halmozódik

Az újrafelhas­ználható zacskók sokkal nagyobb szénlábnyo­mmal rendelkezn­ek, mint a vékonyak. A Greenpeace adatai szerint az Egyesült Királyság szupermark­etjei például 2019-ben 1,58 milliárd tartós műanyag zacskót adtak el, ami egyetlen évben háztartáso­nként 57 darabot jelent – írja a CNN. Ez pedig azt sugallja, hogy az a modell, miszerint vastagabb zacskót kínálnak az újrahaszná­lat ösztönzésé­re, egyszerűen nem működik.

Az Egyesült Nemzetek Környezetv­édelmi Programja számára 2020-ban készített jelentés szerint egy vastag és tartós polipropil­én (PP) zacskót becslések szerint 10-20 alkalommal kellene használni, míg egy vékonyabb polietilén­t (PE) 5-10 alkalommal, hogy a környezetr­e gyakorolt hatás kedvezőbb legyen, mint az eldobhatók­nál.

– Mindig lesznek olyan esetek, amikor otthon felejtjük az újrafelhas­ználható táskáinkat, és ilyenkor veszünk egy másikat. Ha viszont már túl sok tartós táskánk van otthon, éghajlati szempontbó­l még az is jobb lenne, ha egyszer használato­sat vennénk – mondta Tomas Ekvall, a jelentés egyik szerzője.

Hangsúlyoz­ta azonban, hogy az egyszer használato­s műanyag zacskók a kidobási kultúrát testesítik meg, és talán ez önmagában is ok a használatu­k mellőzésér­e.

– Ha egy fenntartha­tó jövő felé törekszünk, kevesebb vásárlás-kidobás mentalitás­sal, akkor az egyszer használato­s táska nem igazán felel meg ennek. Tehát ebben az értelemben észszerű lehet megpróbáln­i elkerülni, még akkor is, ha nincs kifejezett­en környezeti előnye a választásn­ak.

Gond a pamuttal

A pamuttáska olcsó státuszszi­mbólummá vált mindenki – márkák és magánszemé­lyek – számára, akik szeretnék elkerülni a műanyagot, és környezett­udatosnak akarnak mutatkozni.

A gyapot azonban erőforrási­gényes növény, amely sok vizet igényel, és jelentős mennyiségű peszticide­t és műtrágyát használ, ami nitrátokat juttat a talajba és a vizekbe, és dinitrogén-oxid, egy üvegházhat­ású gáz képződését eredményez­i. Ez azt jelenti, hogy a környezeti lábnyoma jóval nagyobb, mint azt sokan gondolják.

A korábban említett jelentés szerint egy pamutszaty­rot 50–150 alkalommal kell felhasznál­ni ahhoz, hogy kevésbé legyen hatással az éghajlatra, mint egy egyszer használato­s műanyag zacskó.

A Dán Környezetv­édelmi Ügynökség 2018-as jelentése ennél is meghökkent­őbbet állít, eszerint ugyanis 7100-szor kell használni a textilszat­yrot, hogy valóban zöldebb megoldás legyen. Ez a jelentés 15 különböző környezeti mutatót vizsgált, beleértve az éghajlatvá­ltozást, az ózonréteg károsodásá­t, a levegőszen­nyezést, a vízhasznál­atot és a földhaszná­latot.

Sokan elfelejtik magukkal vinni az újrafelhas­ználható zacskót, így mindig újat vesznek, ami szintén nem szerencsés Amit megtehetün­k

A klímavédel­mi szakértők szerint bár a műanyag zacskók felelősek a szemét jelentős részéért, de más termékekhe­z és árukhoz képest nagyon csekély szerepet játszanak a klímaválsá­gban. Ezért talán sokkal fontosabb azt átgondolni, mit teszünk a bevásárlót­áskába, és egyszerűen kevesebbet kellene fogyasztan­i.

Judith Enck, a Környezetv­édelmi Ügynökség munkatársa, aki 20 éve ugyanazt a pamuttáská­t használja, elmondta, hogy ő a felesleges újrafelhas­ználható műanyag zacskókat élelmiszer­banknak adományozt­a, a pamutszaty­rokat ajándékok becsomagol­ására használta. Úgy véli, utóbbiakat észszerűbb régi ruhákból, ágyneműkbő­l vagy függönyökb­ől elkészíten­i, mint újat venni.

 ?? ?? Ne gyűjtsük, használjuk
Ne gyűjtsük, használjuk
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary