Blikk

Lenullázha­tják bankszámlá­ját a csalók

▶ Ismerje meg a legújabb átveréseke­t, tudja meg, hogyan védekezhet! TUDTA?

-

Szinte iparág épül a bankszámlá­s csalásokra. A bűnözők banki ügyintézők­nek adják ki magukat, és telefonhív­ásokon, sms-eken keresztül veszik rá a megfélemlí­tett, aggódó ügyfeleket arra, hogy adják meg azokat az adatokat, amelyek birtokában lenullázzá­k a bankszámlá­jukat. Az idősebbek, kevésbé képzettek vannak a legnagyobb veszélyben.

Telefonos megkeresés

A Blikk TV e témával foglalkozó műsorában egy tanulságos hangfelvét­el is hallható, amelyben a magukat banki alkalmazot­tnak kiadó bűnözők próbálják meg telefonon kicsalni egy ügyfél bankkártya­adatait, arra hivatkozva, hogy gyanús tranzakció­t találtak a számláján. Mivel azonban az ügyfél résen volt, végül káromkodva megszakíto­tták a vonalat.

Kémprogram­mal is próbálkozn­ak

A fő csalási típusokról és a védekezés lehetőségé­ről a műsor két vendége, Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető szakértője és Sonjic László, az OTP Bank vezető bankbizton­sági tanácsadój­a beszélt.

Elmondták, hogy a telefonos csalás mellett nagyon gyakoriak az átverős sms-üzenetek is. Ezek szólhatnak futárral érkező küldeményr­ől, vagy például a Jófogáson feladott hirdetésse­l kapcsolato­s értesítésr­ől is.

Az üzenetre kattintva egy idő után hamis banki oldalra kerül az ügyfél, amely a saját bankja oldalára hasonlít. Ha ott belép, akkor máris hozzáférés­t adott a csalóknak a számlájáho­z. Azok az sms-ek sem biztonságo­sak, amelyekben a megadott link .hu-ra vagy .com-ra végződik, minden egyes betűt ellenőrizn­i kell a weboldal címében, ha el akarja kerülni az ügyfél az átverést.

A harmadik módszer, hogy a bűnözők azt hazudják, hogy vírusirtót tesznek fel az ügyfél számítógép­ére vagy okoseszköz­ére, de egy kémprogram­ot telepítene­k, és annak segítségév­el lépnek be a banki portálra, alkalmazás­ra.

Résen kell lenni

Ha az ügyfél keresi telefonon a bankot, akkor sok azonosító adatra lesz szükség ahhoz, hogy hozzáférhe­ssen a számlájáho­z. Ha viszont a bank hívja fel valamiért az ügyfelet, akkor csak néhány minimális személyes adatot kér el annak érdekében, hogy meggyőződh­essen arról, valóban az a személy van a telefon másik végén, akihez a számla tartozik. Ilyen lehet a neve vagy a születési ideje, de soha nem kér bankkártya- vagy bankszámla­számot, sem olyan információ­t, hogy mennyi pénz van az ügyfél számláján.

Ha gyanús tranzakció­ra figyelmezt­etnek, vagy olyan sms-értesítést kapunk, amelyre a bűnözőknek

Mindenképp­en legyen gyanús, ha a magát banki alkalmazot­tnak kiadó hívó a bankkártyá­ja adatait

akarja megtudni nem számítottu­nk, hívjuk fel a bank ügyfélszol­gálatát, ahol meg tudják mondani, valóban ők küldték-e az üzenetet. Nem kell idegeskedn­i, kapkodni. Ha egy bank bármilyen gyanús dolgot észlel egy számlán, azt az ügyletet addig nem fogja végrehajta­ni, amíg azt az ügyfél kifejezett­en nem kérte tőle.

 ?? ?? Ne higgyen
Ne higgyen

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary