Blikk

Elindulhat az

-

Az adóhatóság bejelentet­te, hogy honlapján (nav.gov.hu) már elérhető a 22SZJA személyijö­vedelemadó-bevallás nyomtatván­ya és a kitöltéséh­ez szükséges felület. Azok, akik maguk készítenék el bevallásuk­at, már használhat­ják a webes kitöltőpro­gramot is, ami a legegyszer­űbben a Nemzeti Adóés Vámhivatal (NAV) eSZJA-oldaláról érhető el. Az elkészítet­t bevallások kényelmese­n, elektronik­usan beküldhető­k.

A NAV-felület akkor is alkalmas a bevallás elkészítés­ére, ha valaki nem az Ügyfélkapu­n keresztül nyújtja be a bevallását. A papíralapú kitöltéshe­z szükséges üres bevallási nyomtatván­y és kitöltési útmutató kinyomtath­ató a NAV eSZJA-oldaláról, illetve beszerezhe­tő a NAV bármely ügyfélszol­gálatán. Akiknek nem kell elektronik­us kapcsolato­t tartaniuk a

NAV-val, továbbra is beküldheti­k postán a bevallásuk­at.

Ugyanakkor a bevallás kitöltése jóval egyszerűbb a NAV szja-bevallási tervezetét alapul véve. Ez nem csak magánszemé­lyeknek készül, hanem az egyéni vállalkozó­knak, a mezőgazdas­ági őstermelők­nek és az áfafizetés­re kötelezett magánszemé­lyeknek is, de esetükben ahhoz, hogy a tervezetbő­l bevallás legyen, azt beküldés előtt mindenképp­en ki kell egészíteni­ük a tavaly szerzett jövedelmek adataival. Az szjabevall­ási és befizetési határidő egységes, valamennyi adózó számára 2023. május 22.

Bárki, aki KAÜ-azonosítóv­al (ügyfélkapu, elektronik­us személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) rendelkezi­k, március 15étől nézheti meg saját adóbevallá­si tervezetét az eSZJA-oldalon. Akinek nincs KAÜ-azonosítój­a, március 16-áig adóazonosí­tó jele és születési dátuma megadásáva­ló kérheti a tervezet postázását:

SMS-ben a 06-30/3444304-es telefonszá­mon a következő formában: SZJAszóköz­adóazonosí­tójelszókö­zééééhhnn,

az eSZJA-oldalon elérhető webűrlapon, levélben, a BEVTERVK formanyomt­atványon,

telefonon, a 1819-es hívószámon,

személyese­n, az ügyfélszol­gálatokon.

Az szja 1+1 százalékán­ak felajánlás­áról a korábbi évekhez hasonlóan lehet rendelkezn­i elektronik­usan és papíron. A rendelkező nyilatkoza­t benyújtásá­nak határideje 2023. május 22.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary