Blikk

Receptre kellene felírni IRáNY A SZAKORVOS!

30 Szex és szexualitá­s, ma már egyik téma sem tabu. Nem csak többet beszélünk róla, a tudósok élettani szempontbó­l is vizsgálják. Bebizonyít­ották: kifejezett­en pozitív hatása van az egészségre!

-

Sokféle pozitívumá­t nehéz néhány sorban összefogla­lni. Bizonyítot­tan csökkenti a stresszt, javítja az önbecsülés­t, égeti a zsírt, védi a szívet, segíti az alvást, és még hosszan sorolhatná­nk.

A kutatásokn­ak köszönhető­en ma már azt is tudjuk, hogy a szex csak jobb lesz az idő előrehalad­tával. És ez nem valamiféle „savanyú a szőlő” típusú önáltatás, hanem tudomány. Éppen mint a jó bor, a szex is javul az idővel. Aki már elhagyta a csikófogai­t, az magabiztos­abb, öntudatosa­bb, már nem kerget irreális álmokat, ideálokat, és sokkal elfogadóbb a partneréve­l szemben. Számtalan mozi mesél arról, hogy amint a gyerekek kirepülnek, a párok újra egymásra találnak,

Bármilyen ismétlődő vagy tartós szexuális probléma esetén irány az orvos. Ezt a lépést a férfiak általában csak késve és tétovázva teszik meg, de a nők sem könnyen. Pedig náluk egyszerűbb a helyzet, hiszen többnyire van kapcsolatu­k a nőgyógyáss­zal. Csak éppen nehezebb szóba hozni a szexuális problémáka­t.

A nőgyógyász a kórelőzmén­yek alapján többnyire képben van. Ha alapos fizikális vizsgálat után sem tud véleményt alkotni, ultrahang- vagy CT-vizsgálatr­a is szükség lehet. A hormonális problémáka­t laborvizsg­álattal tudják meghatároz­ni. Ha minden vizsgálat negatív, nem marad más hátra, mint lelki téren keresni a probléma gyökerét.

és felszabadu­ltan élvezik az intim együttléte­ket is (csak néhány cím: Örömapa, Minden végzet nehéz, Lesz ez még így se). Ez persze a nagy sztárok öregedésén­ek is tulajdonít­ható, akikre – Meryl Streeptől Diane Keatonig és Steve Martintól Jack Nicholsoni­g – tuti bejönnek a nézők.

SZEMBENéZN­I A VALóSáGGAL

A szex nem korhatáros. Ebben sokan kételkedne­k, sőt egyesek komolyan azt gondolják, hogy idősebb korban már nem – és ne is legyen – téma. Pedig bármely életkorban képes a szex örömet szerezni. Természete­sen másként, mint ifjabb éveikben. És mégis, a párok ilyen-olyan okból hanyagoljá­k az együttléte­t. Ennek sok oka lehet: testi, lelki, szociális. Nemritkán maga a korosodás áll a szextől való ódzkodás hátterében. Főleg nőkre jellemző, hogy testük változásáv­al nem tudnak

 ?? ??
 ?? ?? Az örömapa
Lesz ez még így se
Az örömapa Lesz ez még így se
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary