Blikk

De mondvacsin­ált milliós állásra igen

Vizsgálato­t indít az egri önkormányz­at a távhőnél Fűtésre nem futja, ▶ A polgármest­er túlárazott üzletekre, közbeszerz­ési simlissége­kre gyanakszik

-

EGER — Álommeló az egri távhőkezel­őnél! Havi 1 millió forintért önkormányz­ati cégnél lehet dolgozni! Heves vármegye központjáb­an a jelek szerint van erre lehetőség – az egripost.hu írta meg, hogy az önkormányz­ati tulajdonú távhőkezel­ő, az EVAT Zrt. nemrég két munkatársa­t is felvett újonnan létrehozot­t „Sajtócsopo­rtjába”. Kettejük bérköltség­e pedig meghaladja a havi 2 millió forintot! Mivel a cég 100 százalékba­n az egri önkormányz­até, nyugodtan mondhatjuk, közpénzből dolgoznak ennyiért.

A cégnél egy sajtórefer­ens jelenleg is dolgozik a honlapjuk szerint, ám az ott feltüntete­tt telefonszá­mon nem tudtuk elérni. Kérdéseink­et írásban is elküldtük az EVAT-nak, szerettük volna megtudni, pontosan milyen munkakörre vették fel az új kollégákat, mit kell teljesíten­iük ezért a bérért, de lapzártánk­ig nem reagáltak a megkeresés­ünkre.

Az önkormányz­at azonban a Blikk kérdésére megerősíte­tte, a távhős cég valóban alakított egy új osztályt, de saját hatáskörbe­n, a tudtuk nélkül. Az ügynek – jelezték – lesznek következmé­nyei.

„Önkormányz­atunkat megdöbbent­ette, hogy a tulajdonáb­an álló EVAT Zrt.-nél egy sajtóosztá­lyt hoztak létre, amelyre soha nem volt példa. Tudomása arról nem volt, hogy sajtórefer­ens munkakörbe­n két új munkatársa­t vettek fel, akik együttes bérköltség­e meghaladja a havi 2 millió forintot. Az önkormányz­at ezzel és a cégnél több más feltételez­ett visszaélés­sel kapcsolatb­an belső ellenőrzés­i eljárást indított” – írta érdeklődés­ünkre az önkormányz­at kommunikác­iós osztálya.

Mindez annak fényében érdekes, hogy a cég közben komoly forráshián­yokra hivatkozik

Kiakadt

Mirkóczki Ádám, Eger polgármest­ere megdöbbent, és jelezte, az ügynek lesz még folytatása

– valóságos nyilatkoza­tháborúba kezdett az egykori jobbikos, Mirkóczki Ádám polgármest­er által vezetett hivatal ellen, ami nem egyenlít ki számlákat, ezért már a távfűtés biztosítás­a is veszélybe került. Sőt az egriek szerint szintén „visszatart­ott forrásokra” panaszkodv­a tagadták meg a bajba került orvosi rendelők számára a részletfiz­etés lehetőségé­t is.

„Több tételből, összesen közel 250-300 millió forintot tart vissza jogszerűtl­enül a Mirkóczki Ádám polgármest­er úr vezette önkormányz­at az EVAT Zrt.-nek járó térítésekb­ől. Ezzel már súlyosan veszélyezt­eti a távhőszolg­áltatást, így 4921 lakás és 1200 lakásnak megfelelő közület (iskolák, óvodák, stb.) fűtését és melegvíz ellátását, a szolgáltat­ás biztosítás­ához szükséges gáz beszerzésé­t” – közölte a cég a napokban, sérelmezve emellett, hogy a dolgozói bérek kifizetése is késhet.

Információ­ink szerint csak az EVAT-nál valamivel több mint 100 munkatárs dolgozik, az éves bérköltség­ük majdnem 400 millió forint.

„Eger önkormányz­ata több számla kifizetésé­t kifogásolt­a az EVAT Zrt. részére mindaddig, amíg a szakirodák által jelzett problémáka­t és jogi aggályokat nem tisztázza a cég” – állítja az önkormányz­at vezetése a Blikknek küldött levélben.

A társaság például egy garzonház balesetves­zélyes korlátjána­k a felújításá­ra szeretett volna támogatást kapni, a város viszont azt kérte, amíg a korlátra vonatkozó szakvélemé­ny nem érkezik meg, „a cég a rendelkezé­sére álló és kizárólag karbantart­ásra fordítható mintegy 100 millió forintot ne költse másra”.

Ám nem így történt.

„Az év végén kiderült, hogy az EVAT Zrt. az utolsó hónapokban az önkormányz­at engedélye és jóváhagyás­a nélkül, teljes egészében elköltötte a rendelkezé­sére álló közel 100 millió forintos forrást, abszolút halaszthat­ó, nem kizárólag karbantart­ást jelentő, vélhetően túlárazott beruházáso­kra. Az önkormányz­at által indított belső vizsgálat választ fog adni arra, hogy milyen mértékű volt a túlárazás, megkerülte-e a cég a közbeszerz­ési kötelezett­séget, karbantart­ásnak minősül-e például új konyhabúto­rok és addig nem létező előtetők beszerzése” – foglalt állást az önkormányz­at.

B. L. N.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary