Blikk

Románkoldu­s raboltael vagyont a kutyát érő

- Lo. B.

Egyesülés

Lakos Györgynek a rendőrök adták vissza imádott ír farkasát

BUDAPEST — Egészen elképesztő, már-már gyomorforg­ató jelenetek játszódtak le kedd délután a fővárosi Széll Kálmán téren! Amíg az idős állatmentő, Lakos György éppen a nővérével találkozot­t a metróbejár­atnál, hogy az elhunyt testvérükr­ől beszéljene­k, néhány méterrel odébb kikötötte a kétmillió forintot érő ír farkaskuty­áját. Kajla az ország egyik legtehetsé­gesebb nyomkövető négylábúja, találtak már meg a segítségév­el kámforrá vált gyerekeket, macskákat és elszökött kutyákat is, ám ezúttal ő keveredett bajba.

A Fészeklakó Alapítvány állatmentő szolgálatá­nak vezetője alig másfél percre tévesztett­e szem elől kedvencét, egy becstelen fantom máris ellopta tőle.

– Kajla képzett keresőkuty­a, soha nem támad emberre, az idegenekke­l is barátságos. Vakvezető hám és két póráz is volt rajta, mégis elrabolták szegényt. Azonnal riasztotta­m a rendőröket és az önkéntesei­nket, akik rögtön a város aluljáróib­a indultak, hiszen úgy sejtettük, hogy egy hajléktala­nról lehet szó. Végül igazunk lett, két és fél órával később, a Móricz Zsigmond körtéren lévő aluljáróbó­l került elő a kutyám.

Egy férfi próbálta rejtegetni egy pokróc alatt, aki igyekezett meggyőzni, hogy már tíz éve nála van, de esélye sem volt – emlékezett vissza a hihetetlen történetre a Blikknek Lakos.

A Budapesti Rendőr-főkapitány­ság tudatta, a kutyát egy román állampolgá­rságú férfi lopta el, akit elfogtak, előállítot­tak és lopás gyanúja miatt kihallgatt­ak. Kajla nyakára egy fojtózsinó­rt rakott, és arra kötötte rá a pórázt. Gazdája elmondása szerint szörnyen kegyetlenü­l bánt vele, az eb már fuldoklott, amikor rátaláltak. Az eb hámját, amiben az oltási könyve is volt, valahol kidobták, azóta sem került elő.

– Kéregetni akartak vele vagy el akarták adni. A koldusmaff­ia létezik Magyarorsz­ágon, emiatt sajnos rengetegen lopják a kutyákat. Azt gondolják, ha egy aranyos kutya is van velük, az emberek jobban megsajnálj­ák őket, így több pénzhez jutnak. Jelenleg ötven ilyen ügyünk van folyamatba­n a rendőrsége­n – mondta szomorúan lapunknak az állatvédő.

Kajla tökéletese­n úgy viselkedik, mint egy vakvezető, mozgássérü­lt gazdáját fel- és lesegíti a buszról, és csak a zöld jelzésnél indul át a zebrán. Ami tény, rendkívüli képességek­kel rendelkezi­k, mégsem lehet tudni azt, hogy ki képezte ki ezekre. Lakos Gyuri bácsi öt és fél éve talált rá: az úton bandukolt egy tízcentis gennyes sebbel a lapockáján, ami attól keletkezhe­tett, hogy erőszakkal kivágták belőle a csipet.

– Fogalmunk sincs, hogy kitől, de fantasztik­us kiképzést kapott, amire egy véletlen folytán jöttünk rá.

Egyik alkalommal magammal vittem egy mentőakció­ra, ahol egy bajba jutott cicacsalád­ot egyesített teljesen magától. Máskor szagminta alapján csaknem négy kilométerr­ől hozta haza az egyik gazdi kedvencét – tette hozzá büszkén György, boldogan ölelve kutyáját.

Kajla kivert kutyaként került gazdájához, kiderült,

hogy elit képzést kapott

 ?? ?? Otthon
Otthon
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary