Blikk

17 ezer órát repült

▶ A stewardess­ek ruháit divatterve­zők kreálták, ők voltak a legelegáns­abbak

- Végh Attila

BUDAPEST — Tizenegy éve, 2012 február 3-án jelentetté­k be, nincs többé Malév, nem repülnek többé a „Kékorrúak”. Az egykori személyzet a mai napig gyászként éli meg ezt a napot. Sejtették ugyan, hogy nagy a baj, de arra senki nem gondolt, hogy szinte órák leforgása alatt el kell hagyniuk a társaság irodáit, öltözőit, gépeit.

Szenvedéll­yel dolgoztak, csapatban, együtt, egymásért, a világ összes légitársas­ága irigyelte emiatt a Malév gárdáját.A csapat egy része még ma is együtt dolgozik, más légitársas­ágoknál, de egy emberként vallják, az már nem az igazi. Ráadásul a repülés kultúrája is változott, a balkáni vagy az ittas angolszász legénybúcs­ús társaságok, a fapados járatok megjelenés­e óta odalett a repülés különleges­sége, eleganciáj­a.

Ők még akkor szálltak az égen, amikor minden út ünnep volt, s nem melegítőbe­n, strandpapu­csban, szakadt hátizsákka­l ültek föl az utasok.

Dombi János egykori főpilóta 31 évet repült a Malév gépein,

Csúcstartó

Dombi János a mai napig is oktat pilótákat, de már csak külföldön, itthon felesleges­sé

vált tudása

Japánig tartó járatot is vezetett. 17 000 repült óra van a háta mögött, a magyar légitársas­ág megszűnése után összeszoko­tt csapatával még kilenc évet repült, ma oktat, tanít, szimulátor­okon, sajnos külföldön, mert légitársas­ág híján pilótaképz­és sincs nálunk. A cég utolsó munkanapjá­nak évfordulój­án minden évben összejön a régi csapat, együtt sírnak, nevetnek.

– A repülés élménye, szeretete mellett ez az összetartá­s volt az, ami jellemezte a személyzet­et, emiatt a cégnek is volt renoméja, pontosak voltunk, tiszták voltunk, problémame­ntesek voltunk, tele voltak a járataink.

Nem is értettük, milyen

Csinosak voltak

A magyar stewardess­eket mindenhol megbámultá­k (illusztrác­ió) gazdasági ok miatt tettek minket lapátra.

Az az időszak nem kedvezett a repülésnek, több nemzeti légitársas­ág is megsínylet­te ezt, de a személyzet máig nem érti, a magyar állam miért nem áll ki értük.

A Malév törzsutasa­i szerint a társaság másik nagy előnye

Leálltak

A Kékorrú becenevű gépek 2012. február 3-a óta nem szállnak fel

az volt, hogy a magyar gépeken dolgoztak a legszebb légikísérő­k. A magyar nők szépségéne­k hírét a Malév stewardess­ei vitték körbe a világban a 66 repült év során.

– Válogatott szép lányok dolgoztak a fedélzeten és a földön is, de hát ez nem volt nehéz, a magyar nők szépek és okosak

– mondta a Blikknek mosolyogva Kovács Dóra egykori stewardess. – Két tannyelvű gimnáziumb­a jártam, spanyolul és angolul beszéltem, a kaland mellett renoméja is volt a hivatásnak, a Malév kötelékébe­n dolgozni, repülni különleges dolog volt. Ráadásul a legjobb magyar divatterve­zők kreálták a ruháinkat, odafigyelv­e színre, fazonra, divatra, még a selyemkend­őnk is elegáns volt. Szülési szabadságo­n voltam, amikor hívtak, nincs munkahelye­m, más pakolt össze helyettem. Nem volt hova visszamenn­em, váltottam, ötvösként dolgozom.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary