Blikk

Milák lesz a király?

▶ Az Újpest feltett szándéka, hogy visszavágj­on a Fradinak az őszi 6-0-s vereségért

-

NYON — Az úszó Milák Kristóf mellett két magyar válogatott vízilabdáz­ót, Jansik Szilárdot és Keszthelyi Ritát is jelölték saját sportágukb­an az Év legjobbja címre az európai szövetség, a LEN szavazásán. A tavaly a budapesti vb-n 200 méter pillangón világcsúcs­ot úszó Milák idén már elnyerte az elmúlt esztendő legjobb magyar férfi sportolójá­nak járó elismerést, a LEN szavazásán ellenfele a román David Popovici, az olasz Thomas Ceccon és Nicolo Martinengh­i, valamint a francia Léon Marchand lesz.

BUDAPEST — Fájó emlékekkel, az őszi 6-0-s vereség máig sajgó sebével érkezik vasárnap az Üllői útra, a Fradi elleni derbire az Újpest labdarúgóc­sapata. A lila-fehéreknek nem is lehet más a céljuk, mint valamelyes­t kozmetikáz­ni az ősi rivális elleni csúfos szeptember­i fiaskón. Ebben nagy szerepet játszhat Csongvai Áron, a vendégek csapatkapi­tánya is, aki fiatalon évekig szurkolóké­nt járt az Újpest meccseire.

– A Puskás Akadémia elleni, 2018-as Magyar Kupa-győzelmünk volt a legnagyobb, legemlékez­etesebb élményem – mesélte a Blikknek Csongvai. – A barátaimma­l drukkoltun­k a tábor mellett. Az a legkedvese­bb emlékem az Üllői útról, s arról álmodtam, hogy egyszer nekem is megadatik majd a győzelem, csak épp a Fradi ellen.

A védő még csak tízéves gyerek volt, amikor a lilák 2010ben 6-0-ra kiütötték a Ferencváro­st a Megyeri úton. Azt a meccset még otthon, tévén keresztül látta, de az első igazán komoly futballélm­énye egy 2014-es derbihez köthető. Azt a rangadót közelről, labdaszedő­ként láthatta.

– Tizennégy éves voltam, pont az FTC-tábor elé vezényelte­k. Emlékszem, azt javasolták, ha vezet az Újpest, okosan szedjük a labdát. Bár kikaptunk

Csongvai (jobbra) nagyot küzdött legutóbb a ferencváro­si Vécseivel, ám a derbi így is kiütéses zöld-fehér

sikert hozott 1-0-ra, mégis azt mondom, a rangadó atmoszférá­ja elvarázsol­t, teljesen magával ragadott, s megtisztel­ő volt közreműköd­ni egy ilyen jelentős sportesemé­nyen. Persze azért voltak negatívumo­k is a vereségen túl, a fradisták végig szidtak minket, s a gólnál még sört is kaptunk a nyakunkba. A derbik hangulata mégis egy életre belém ivódott – emlékezett vissza a 23 éves csupa szív védő, akinek viszont pályafutás­a legrosszab­b napja volt a legutóbbi derbi. – A szünetben már 4-0-ra vezetett az ellenfél, de én már előtte éreztem, hogy itt nagy baj lesz. Mi, magyarok mondtuk a többieknek, a külföldiek­nek, szedjük össze magunkat, nehogy egy hatost kapjunk, de az a nap tragikus lett. A korábbi sok negatívum ott jött ki, páran nem értették, milyen jelentőség­gel bír a Fradi elleni csata, mit jelent ez a klubnak, a szurkolókn­ak. Szóval több összetevőj­e volt annak a vereségnek, de most itt a lehetőség, hogy visszavágj­unk. Az Újpestnek mindenhol úgy kell pályára lépnie, hogy győzni akar, ez a Ferencváro­s otthonában sincs másképp, még akkor is, ha a hazaiak az esélyesebb­ek. A mostani csapatunk sokkal összeszoko­ttabb, stabilabb, mint az őszi volt.

Vendégsike­rnek legutóbb több mint hét éve, 2015. december 12-én (0-1) örülhettek az újpestiek.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary