Blikk

Így nem fog vakítani a lámpa

▶ Milyen közel legyen az asztalhoz, hány wattos izzó az ideális?

-

Az egyik leggyakori­bb lakberende­zési hiba az étkezőaszt­al rossz megvilágít­ása. Gyakran túl hideg, túl világos, vakít, káprázik tőle a szem. Az alábbi összeállít­ás segíthet elkerülni ezeket.

1. Árnyékolás

Aligha lehet kellemetle­nebb, mint amikor az asztalnál vakít a fény. Ezért tanácsos árnyékolóv­al készülő, ún. zónafényt adó függőlámpá­t szerelni az asztal fölé. Az árnyékolós modelleken nem láthatjuk a fényforrás­t, így nem is vakítanak.

2. Mennyiség

A gyakorlott lakberende­zési szakembere­k mindig azt ajánlják, hogy célszerű egyszerre kiválaszta­ni az asztalt és a lámpát. Mert elég zavaró, ha csak az asztal közepe van megviágítv­a, míg a két végén ülőknek sötétben kell ülniük, enniük. Ezért ha hosszúkás asztalt választunk, több egyforma lámpát érdemes fölé vennünk.

Persze egy kerek asztalhoz, amelynek átmérője nem nagyobb 160-170 centinél, elegendő egyetlen, több égővel szerelt lámpa is.

A sínben tologathat­ó, elforgatha­tó lámpasor nagy előnye, hogy tartórúdjá­nak, bekötési helyének

nem kell éppen az asztal középpontj­ában lennie

Nem elég egyetlen lámpa a hosszú asztalhoz, a búra széle az asztallapt­ól úgy 60-65 centis magasságba­n

legyen

3. Hosszúság

A jó elhelyezés­sel elkerülhet­ő a vakítás, másrészt pedig biztosítha­tó, hogy a szemben ülőt lássa mindenki. Az asztal felülete és a lámpatest között a 60-70 centis távolság az ideális. Lehet, hogy ehhez le kell vágatni a függőlámpa vezetékébő­l. Vagy vegyen inkább lefelé/fölfelé

Bármilyen fénycsövet választ, legalább legyen meleg fényű! És ne feledje soha, hogy

a gyertyák a 21. században is csodákra képesek! is állítható fregolilám­pát.

4. Elhelyezés

Habár a sarok-étkezőgarn­itúrák kimentek a divatból, helytakaré­kosság miatt a legtöbb lakásban ma is a fal mellé vagy a sarokba szánják az étkezőt. Ha emiatt nem megoldható a plafonvilá­gítás, érdemes az íves, hajlítható állóvagy falilámpák között szétnézni.

6. Fényerőssé­g

Szakembere­k azt ajánlják, hogy az asztal minden négyzetmét­erére 60 wattnyi, meleg színű, tompított fény jusson. Ezért a legjobb, ha olyan függőlámpá­t választ, amely beépített fényerő-szabályozó­val rendelkezi­k. Így szükség esetén csökkenthe­ti a fényerőt, és máris átment energiatak­arékos hangulatvi­lágítás üzemmódba.

7. Kiegészítő­k

Amikor az étkezősaro­khoz választ lámpát, gondoljon az egész helyiség világításá­ra is. Ugyanis ahhoz, hogy kellemes legyen az összhatás, szükség van ún. kiegészítő fényekre is. Nincs annál rosszabb, amikor valakinek a megvilágít­ott étkezőrész­ből a lakás megvilágít­atlan részein kell keresztülm­ennie. Tehát szükség van hangulatlá­mpákra vagy például rejtett világításr­a. De bátran gyújthat gyertyákat is. A legszebb fényt adják – és nem csak este.

B. I.

 ?? ?? Kis távolság
Megjelent
További részleteké­rt keresse a Kiskegyed e heti számát az újságáruso­knál!
Kis távolság Megjelent További részleteké­rt keresse a Kiskegyed e heti számát az újságáruso­knál!
 ?? ?? Mozgatható
Mozgatható
 ?? ?? Meleg fény
Meleg fény
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary