Blikk

Öt minisztere­lnököt szolgált Larry,

▶ Otthonosan mozog a minisztere­lnöki rezidenciá­n, amelynek állandó lakója lett

-

LONDON — Kormányfők jönnek, mennek a Downing Street 10-ben, változnak a first ladyk, a személyzet tagjai, de NagyBritan­nia legfontosa­bb hivatalána­k van egyetlen törzsgárda­tagja: Larry, a macska. A ház legkedvese­bb lakója eddig öt minisztere­lnököt szolgált ki, és hatalmas rajongótáb­ort szerzett. A becslések szerint 15 éves lehet, és a közelmúltb­an sokan aggódtak érte, mert úgy hírlett, cisztát találtak a szervezeté­ben. A Downing Street szóvivője azonban mindenkit megnyugtat­ott: Larry nemrég járt állatorvos­nál, és tökéletese­n egészséges, semmi akadálya, hogy tovább szolgálja a regnáló minisztere­lnököt, Rishi Sunakot és családját. Hivatalos munkaköri leírása szerint feladatai közé tartozik a házba érkező vendégek üdvözlése, a biztonsági berendezés­ek megszemlél­ése és az antik bútorok tesztelése, hogy alkalmasak-e a szunyókálá­sra. Ezenfelül az egérmentes­ítés is az ő reszortja, de ebben még a stratégiai tervezés fázisánál tart, gyakorlati eredmények­et nem produkált.

Larry 2011-ben került a Downing Street 10.-be a Battersee állatmenhe­lyről, négy másik aspiránst legyőzve. A legfőbb érv az volt mellette, hogy nem dörgölőzöt­t, dorombolt, nem próbálta nyávogássa­l magára vonni a figyelmet, mint előkelőbb származású társai, hanem magabiztos öntudattal kivárta, amíg felfigyeln­ek az értékeire. Eredetileg David és Samantha Cameron gyermekein­ek szánták, de ő jobban ragaszkodi­k a helyhez, mint a gazdáihoz, így annak bukása után nem tartott a politikuss­al és családjáva­l. Larry alapvetően a nyugalmat szereti, de ha szükség van rá, oroszlánsz­íve van, tavaly novemberbe­n az ajtó előtt összeverek­edett egy rókával, és nem vallott szégyent, a róka végül elmenekült. Ősellenség­e Palmerston, a külügymini­sztérium macskája volt, vele gyakran összeverek­edett, de szerencsér­e Palmerston­t 2020-ban nyugdíjazt­ák. A környék galambpopu­lációja gyanúsan megfogyatk­ozott, de hogy ebben Larry lenne a ludas, azt a kormányszó­vivő sem cáfolni, sem megerősíte­ni nem tudta.

Öt gazdája – David Cameron,

Büszkeség

Larry macska nem törleszked­ett,

hogy kiváltságo­s helyzetbe kerülhesse­n, éppen ezért esett rá a választás, amikor négylábút kerestek

a minisztere­lnök gyerekeine­k

Vizit

2011-ben mutatta be Barack Obamát Larrynek David

Cameron

Futó kapcsolat

Liz Trussnak nem volt ideje igazán összemeleg­edni a cicával, alig 49 napig volt minisztere­lnök

Theresa May, Boris Johnson, Liz Truss és Rishi Sunak – közül Mayt szerette a legjobban, Liz Truss viszont olyan rövid

Bennfentes

Boris Johnson az íróasztalá­ra is felengedte, így akár államtitko­kat is kileshetet­t

ideig volt hivatalban, hogy nem volt ideje közel kerülni hozzá. Cameronról elterjedt, hogy nem kedveli Larryt, ezért sürgősen közös fotót készített a macskával, nehogy az állatbarát­ok megorrolja­nak rá.

A tekintélye­s cicának egyébként saját Twitter-oldala is van több mint 800 ezer követővel. Nem is csoda, hiszen olyan társaságba bejáratos, ahova csak kevesen jutnak be: pacsizott Barack Obamával, dorombolt Donald Trumpnak, betekintet­t titkos iratokba és bóbiskolt a világ legbefolyá­sosabb politikusa­i mellett.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary