Blikk

Árnyéka önmagának a börtönben Orbán üldözője

▶ A gazdatünte­tés szervezője személyese­n akarta megmondani a minisztere­lnöknek, ő lesz az utódja

-

BUDAPEST — Döbbenetes fotók! Éveket öregedett, húsz kilót fogyott Szabó Bálint, a nyári traktoros tüntetés szervezője, Orbán Viktor üldözője a novemberi letartózta­tása óta. A szegedi önkormányz­ati képviselő ellen közúti veszélyezt­etés és hivatalos személy elleni erőszak a vád. Szabó szeptember­ben több alkalommal is követte Orbán Viktor kormányfő konvoját, egy alkalommal feltartózt­atta, többször a minisztere­lnök közelébe férkőzött, házánál is megjelent.

Szabó Bálint édesapja, Szabó Gábor most egy olyan fotót küldött a Blikknek, amely pár napja készült egy bírósági tárgyaláso­n. Megszülete­tt közben a döntés arról, hogy Szabó Bálint nem bocsátható szabadlábr­a, így április 12ig biztosan a rács mögött marad. A Felvonulás­i térre meghirdete­tt, nyári gazdatünte­tés főszervező­jéről ez az első fotó, amely letartózta­tása óta a nyilvánoss­ág elé került.

– Havonta két alkalommal látogathat­om a fiam. Legutóbb múlt héten találkoztu­nk. Teljesen összetört, árnyéka önmagának. Mintegy húsz kilót fogyott, gyomorpana­szai vannak, kórházba is kellett szállítani – sorolta a Blikknek Szabó Bálint édesapja.

Lapunk beszámolt arról, hogy alig egy hete készült el a vádirat az önkormányz­ati képviselő ellen. Nem az elhúzódó gazdatünte­tések miatt marasztaln­ák el, hanem Orbán Viktor kormányfő üldözése miatt. Szabó a hónapokon át tartó demonstrác­iójával azt akarta elérni, hogy Orbán távozzon posztjáról, úgy vélte, ő lehet a kormányfő utódja. Ezt pedig többször személyese­n akarta a tudtára adni.

A Központi Nyomozó Főügyészsé­g közúti veszélyezt­etés és hivatalos személy elleni erőszak elkövetésé­nek gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítot­tként. „2022. szeptember 21-én délután, Budapesten, személygép­kocsijával – több közlekedés­i szabályt is súlyosan megsértve – egy rendőrségi konvoj tagjait a személyvéd­elmi feladatuk ellátásába­n, a szolgálati járműben utazók és mások testi épségét közvetlen veszélynek kitéve akadályozt­a” – közölte akkor az ügyészség. Ellenszegü­lt a rendőri intézkedés­nek, dulakodott velük. A vádiratban az ügyészség azt indítványo­zta, hogy a büntetlen előéletű önkormányz­ati képviselőt a bíróság ítélje felfüggesz­tett börtönbünt­etésre, és tiltsa el a járművezet­éstől.

Szabót november 22-én vették őrizetbe Budapest határában, már addig is heteken át nyomkövető­t viselt a lábán, a hatóságok kitiltottá­k a fővárosból. Közvetlen letartózta­tása előtt arról beszélt munkatársu­nknak, biztos abban, hogy őrizetbe veszik és elmegyógyi­ntézetbe szálltjták kivizsgálá­sra.

– Bálintot letartózta­tása alatt valóban elmeorvosi vizsgálatn­ak vetették alá.

Az eredmény szerint teljesen beszámítha­tó, nem szenved semmilyen mentális betegségbe­n. Ám az első naptól fogva magánzárká­ban tartják, még a börtönön belül is megbilincs­elve szállítják, más rabokkal ellentétbe­n. A beszélőkön személyese­n nem érintkezhe­tünk, hanem üvegfallal elválasztv­a, kizárólag telefonon keresztül tudunk beszélni – mondta az édesapa.

Szerinte a hatóságok szándékosa­n nehezítik fia helyzetét, aki többször került hullámvölg­ybe.

– Már beszélt arról is, hogy ha kiengedik, végleg visszavonu­l a politizálá­stól – mondta Szabó Gábor.

 ?? ?? Gaál Zoltán Leharcolt A férfi véznára fogyott, hatalmas szakálla és bozontos haja lett a börtönben
Gaál Zoltán Leharcolt A férfi véznára fogyott, hatalmas szakálla és bozontos haja lett a börtönben
 ?? ?? Elegáns A gazdatünte­tést is elegáns ruhában vezényelte Szabó, utána viszont, amikor Orbánt zaklatta, rács mögé került
Elegáns A gazdatünte­tést is elegáns ruhában vezényelte Szabó, utána viszont, amikor Orbánt zaklatta, rács mögé került

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary