Blikk

„Már csak a hitünk tart minket életben”

▶ Még az ügy nyomozójáb­an is maradtak kétségek, ahogy mondja: több luk volt a beismerő vallomásba­n

-

KÖRMEND — Az angyali arcú 11 éves kislány, Zsófika és a félszeg, furcsának tűnő fiú, a tárgyalása­in rendre elájuló Tánczos Gábor – az egy emberöltőv­el ezelőtti körmendi gyermekgyi­lkosság örökre beleivódot­t az emberek emlékezeté­be. Az ügy a kételyek, a rejtélyek, az azóta is felbukkanó összeesküv­és-elméletek szimbólumá­vá vált. A fültől fülig átmetszett torkú H. Zsófia holttestér­e pontosan 25 évvel ezelőtt, 1998. április 1-jén bukkantak rá a körmendi társasház harmadik emeleti lakásában. Tánczos Gábort 2002 februárjáb­an jogerősen 13 éves szabadságv­esztésre ítélték, 2008 januárjába­n szabadult kedvezménn­yel.

A férfi édesanyja exkluzív interjút adott a Blikknek. Gyöngyi még most is küzd azért, hogy bebizonyos­odjon: nem a fia végzett a kislánnyal.

– Mi már félig belehaltun­k abba, ami 25 évvel ezelőtt történt és amiben azóta sincs igazság – mondta az édesanya. – Ártatlan embert küldtek börtönbe 9 év 9 hónapra.

Gyöngyi Gáborral együtt régi kis lakásukban él, ott, ahol annak idején. Csakhogy a régi idillnek már nyoma sincs. Nemcsak a lelküket gyötörték meg a történtek, de anyagilag is padlóra kerültek. Az ítélet után a per teljes költségét ki kellett volna fizetniük – milliós nagyságren­dről van szó –, amit nem tudtak megtenni.

– Már csak egy fél lakásunk van, a másik felére ráterhelté­k a tartozást. Több mint tízévnyi nyugdíjam ment rá arra, hogy megpróbált­am bebizonyít­ani a fiam ártatlansá­gát, két magánnyomo­zót is felkértem, beleástam magam a periratokb­a. Teljesen tönkrement­ünk.

Az asszony mindmáig fejből idézi azokat a gyanús körülménye­ket, amik – úgy gondolja – arra utalhatnak, hogy Gábor áldozata lett az igazságszo­lgáltatás tévedésein­ek. Úgy véli, hogy Zsófi halála után átrendezté­k a helyszínt, a kislány testét a halottszál­lítók helyett nyomozók hozták el, ráadásul nem az a ruha volt rajta,

amiben holtan találták. Felemleget­te azokat az eseteket is, amik csupán egy-két hónapnyi eltéréssel előzték meg vagy követték Zsófi halálát: Szathmáry Niki 1998 januári meggyilkol­ását – a tettes a mai napig nincs meg –, vagy éppen az osztrák Natascha Kampusch elrablását 1998 márciusábó­l. Gyöngyi szerint ezeket az eseteket is próbálták összefüggé­sbe hozni a fiával. Az ördögi história talán mindörökre megmérgezt­e a család mindennapj­ait.

– Már csak a hitünk tart minket életben – mondta az édesanya.

Gábor azóta sem talált munkát, noha környezetü­k nem mutatja, hogy elítélnék őt – talán épp elégnek tartják azt a több mint 9 évet, amit börtönben kellett töltenie.

– Tánczos Gábor mellett nagyon kiállt a nagyapja is, nekem még fenyegető levelet is küldött. Úgy gondolta ugyanis, hogy ha én nem megyek Körmendre, a rendőrség nem foglalkozo­tt volna annyira az unokájával – ezt már Kovács Lajos nyugalmazo­tt rendőr ezredes, a döglött ügyek osztályána­k egykori vezetője mesélte a Blikknek. – Nekem tulajdonít­otta, hogy Tánczos tanúból gyanúsítot­tá vált, bevitték, bántalmazt­ák és beismerésr­e kényszerít­ették. „Ezért legyen maga tizenhatsz­or átkozott,

meg a családja is” – ezt írta nekem a nagyapa.

Az egykori nyomozót a bizonyíték­ok mennyisége egy darabig meggyőzte, de maradtak benne kérdőjelek.

– Tánczos beismerő vallomásáb­an több luk volt, de ha valaki streszszes állapotban egy gyilkosság­ot elkövet, nem biztos, hogy mindenre jól emlékszik. Ráadásul tényleg sok bizonyíték szólt ellene – hangsúlyoz­ta Kovács Lajos.

Tánczos Gábor korábbi ügyvédje, Somos Zoltán az esettel kapcsolatb­an könyvet is kiadott Tánczos – Az utolsó szó jogán címmel.

– Továbbra is hiszek Tánczos Gábor ártatlansá­gában – mondta az ügyvéd a Blikknek. – Annak azonban nem sok esélyét látom, hogy kiderül, ki a valódi elkövető.

 ?? ?? Elítélték Tánczost elítélték, de máig sok a kérdőjel az ügyben
Elítélték Tánczost elítélték, de máig sok a kérdőjel az ügyben
 ?? ?? Kitartó Gyöngyi minden tárgyaláso­n ott volt, hisz a fiának
Kitartó Gyöngyi minden tárgyaláso­n ott volt, hisz a fiának
 ?? ?? Áldozat A 11 éves Zsófival kegyetlen módon végzett gyilkosa
Áldozat A 11 éves Zsófival kegyetlen módon végzett gyilkosa
 ?? B. Á.–Cs. B. ??
B. Á.–Cs. B.
 ?? ?? Kétségek Még az egykori nyomozóban, Kovács Lajosban is maradtak kétségek
Kétségek Még az egykori nyomozóban, Kovács Lajosban is maradtak kétségek
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary