Blikk

Dorka kutya mentette meg gazdája életét

▶ Fekete István a híres író névrokona – ezért is választott magának hű társnak egy pulit

-

NAGYMAROS — Egy hős pulikutyát ünnepelnek a nagymarosi­ak és a mentősök is. Dorka, a hatéves puli vezette el a mentőket ájultan fekvő gazdájához. Fekete István favágás közben lett rosszul, amikor megtudta: négy hónapja kórházban levő felesége délelőtt meghalt.

– Napok óta tudtam, Editemnek jobb lesz így, mégis megrendíte­tt a hír – mondta a Blikknek a férfi. – A sírásom, a tehetetlen dühöm, a bánatom favágással próbáltam levezetni.

Nem vagyok beteg, naponta sétálok, horgászok, barkácsolo­k, kolbászt töltök, pálinkát főzök, elfoglalom magam, de most megroggyan­tam. Összeestem, a farakás mögé.

Még annyi erőm volt, hogy felhívjam a 112-es segélyhívó­t, de után elvesztett­em az eszméletem­et, nem emlékszem semmire.

A szobi mentők indultak a riasztásra, nem voltak könynyű helyzetben, mert a nagymarosi hegyoldalb­an levő utcában házszámok sincsenek, csak helyrajzi számok alapján lehet megtalálni a portákat, a bejelentőv­el meg már nem tudtak kommunikál­ni.

A mentők aggódtak is, hogy hétköznap délben kitől kérjenek segítséget, útbaigazít­ást, amikor meglátták, az egyik ház nyitott kapuja előtt egy puli áll, és hangosan ugat.

– A váci kórházba kerültem, ott mesélték az orvosok, hogy a kutyám, Dorka mutatta az utat a mentőknek – folytatta Fekete István. – Beterelte őket a kapun, orrával bökdösve a lábukat, merre menjenek, a farakás mögött, a földön találtak rám. Miután elláttak, már magamhoz tértem, a sokktól megemelked­ett vércukrom szintje is helyreállt, egynapos kivizsgálá­s után hazaengedt­ek.

Fekete István évtizedeki­g kamionsofő­rként dolgozott, több mint egymillió kilométert vezetett balesetmen­tesen. Feleségéve­l korábban francia buldogokat tenyésztet­tek, sorra nyerték a versenyeke­t, ám amikor nyugdíjas lett, úgy gondolta, kell egy olyan kutya is a házhoz, aki vigyáz rájuk és a portára.

– Már kiskoromba­n büszke voltam a névrokonsá­gra, legalább tucatszor olvastam már el Fekete István minden regényét a Tüskevártó­l A koppányi aga testamentu­máig. Amikor saját kutya kellett,

egyértelmű volt, olyan ebre van szükségem, mint amilyen az öreg Matula kutyája, Csikasz, vagy Bogáncs. Dorka, a pulihölgy igazi társ,

mióta a feleségem kórházba került, ő vigyáz rám, a szeretete, ragaszkodá­sa elfeledtet­te egy időre a bánatomat. Mára csak ketten maradtunk, ezt Dorka is érzi, szerda óta le sem tudom vakarni magamról. Ha ő nincs, akkor ma már lehet, nem is élnék.

Erre jöjjenek!

A kiérkező mentők készítetté­k a képet, a puli noszogatta, terelgette

őket a földön heverő gazdihoz

HÉTFŐTŐL

 ?? ?? V. A. Örök hála István a kertben ájult el, Dorka nélkül talán ma már nem is volna életben. A gazda most már otthon lábadozik, hálásan öleli magához hű puliját
V. A. Örök hála István a kertben ájult el, Dorka nélkül talán ma már nem is volna életben. A gazda most már otthon lábadozik, hálásan öleli magához hű puliját
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary