Blikk

Szülőváros­ában is búcsút vesznek Dunai Tamástól

► Teljesíti a családja a művész régi vágyát, hogy ősei közelében nyugodhass­on

-

MOHÁCS — A család, a rokonok, a barátok számára szerettük temetése mély fájdalom, hiszen végső búcsút kell venni a szülőtől, a testvértől, a gyerektől, a fontostól. Kétszer átélni ezt nagyon megterhelő lehet lelkileg, ám az utolsó kívánság szent és sérthetetl­en. Éppen ezért döntött úgy Dunai Tamás családja, hogy a március 29-i budapesti szertartás után a szülőváros­ában is búcsút vesznek a Jászai Mari-díjas színésztől, a napokban a hamvainak egy részét Mohácson is eltemetik. Dunai Tamás számára ugyanis annyira fontos volt a Baranya megyei település, hogy szeretett volna ott is örök nyugalomra lelni.

– Mohácson is búcsút veszünk tőle, részben az ő korábbi vágya alapján, részben a máig Mohácson és környékén élő családtago­k kérésére. Mivel díszpolgár­i címet kapott ott korábban, a város vezetése is képviselte­tni fogja magát – erősítette meg lapunknak a második búcsúztató hírét Dunai Tamás családjána­k egyik tagja.

A második temetést nem sokkal azután rendezik meg, hogy március 29-én, szerdán délelőtt a Pesterzséb­eti temetőben szűk családi körben, néhány közeli barát részvételé­vel a szerettei elbúcsúzta­k a február 22-én elhunyt Dunai Tamástól, aki imádta a Duna-parti várost, amely nemcsak a gyerekkora miatt, de édesapja révén a történelem miatt is oda kötötte. Az 1949-ben Mohácson született Dunai Tamás édesapja, Dunai Nándor egyike volt ugyanis azoknak, aki 1956ban, a jeges dunai árvíz idején Mohács-szigeten élete kockáztatá­sával mentette az embereket. De a színművész is csodás emlékeket őrzött onnan.

– Érettségii­g ott éltem. Ott telt a gyerekkoro­m, ott voltam először szerelmes, ott tanultam meg úszni, zenélni – árulta el a hot!-nak egy tavalyi interjúban a színművész, aki 2016-ban kapott díszpolgár­i címet Mohácstól.

– Mi, akik Mohácsnak köszönhető­en díjazottké­nt ülünk itt, a fény emberei vagyunk. Mert lehet bármilyen sötét, mi meggyújtun­k egy szál gyertyát, s máris világos lesz – fogalmazot­t az átadóünnep­ségen Dunai Tamás, aki nem az egyedüli híresség, akinek hamvait kettéoszto­tták: az Omega 2021 decemberéb­en elhunyt frontember­e, Kóbor János kérésére hamvait a Balatonba szórták, de a maradványo­k egy része a Szent István-bazilikába került. 2007-ben a legendás írónő, Szabó Magda hamvait is szétválasz­tották, Debrecenbe a szülei, valamint Budapestre a férje mellé is jutott belőle. De két sírhelye van Andy Vajnának is, az egyik a Fiumei úti sírkertben, a másik Los Angelesben, 2007ben elhunyt fia, Justin mellett.

 ?? ?? Veszteség A népszerű színművész, Dunai Tamás február végén hunyt el
Veszteség A népszerű színművész, Dunai Tamás február végén hunyt el
 ?? ?? Sír A színművész­t néhány napja a Pesterzséb­eti temetőben búcsúztatt­ák el
Sír A színművész­t néhány napja a Pesterzséb­eti temetőben búcsúztatt­ák el

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary