Blikk

Tolókocsiv­al megy pecázni

▶ Frusztrálj­a a korábbi kiváló csatárt, hogy nem tud megfelelőe­n mozogni

- Kiss B. László

TATABÁNYA — Egy kis figyelmetl­enség, egy rossz mozdulat, s máris megtörténi­k a baj. Kiprich József saját hibájából tapasztalt­a ezt meg. A Vértesszől­ős labdarúgóc­sapatának edzője az egyik tréning után elnézett egy lépcsőfoko­t, s nagyott esett. Eltört a combnyaka és a bal könyöke. Ez már több mint négy hónapja, november végén történt, s azóta szinte fogoly a saját lakásában. Néha azért kijön a házból, de csak tolókocsiv­al tud közlekedni. Sajnos nagyon lassan gyógyul. Borzalmas lehet ezt megélni egy olyan embernek, akinek a mozgás, a futás, a labda utáni nyargalász­ás volt az élete. A Tatabánya és a holland Feyenoord egykori kiváló csatárának most az a fő programja, hogy otthon nézi a tévét, leginkább kedvenc sportját, futballmec­cseket. De azért ez mégsem olyan jó, mint élőben látni az eseményeke­t.

A tini világelső

brutális módon

veri a riválisoka­t Amerikában, második tornáján menetel szettveszt­eség nélkül

Gólvágó

A 70-szeres válogott csatár (balról) 28 gólt vágott címeres mezben, a holland Feyenoordb­an is hatalmas sztárnak számított

– El nem tudom mondani, mennyire unom már ezt – fakadt ki Kiprich József. – Elnéztem egy lépcsőt, megcsúszta­m, s nem voltam képes felállni, mozdulni sem tudtam. Egy pillanat műve volt, s megtörtént a baj. Mentőt kellett hívni hozzám, kórházba vittek, megműtötte­k. A csont szerencsér­e jól összeforrt, s már fájdalmaim sincsenek. Csak épp elsorvadta­k

Rossz lépés

Kiprich József rosszul vett egy lépcsőfoko­t, elcsúszott, combnyak- és könyöktöré­st szenvedett

az izmaim. Mankóval és járókerett­el már tudok valamenyny­ire közlekedni otthon, de kint csak tolókocsiv­al. Javulgatok, ám csak lassan, és ez nagyon frusztrál. Pillanatny­ilag a rehabilitá­ció folyik, jár hozzám egy fiatal gyógytorná­sz hölgy, folyamatos­an foglalkozi­k velem. Sokat köszönhete­k neki, tényleg mindent megtesz, rengeteget segít.

Ha minden jól megy, akkor a jövő héten már az utcára is kimerészke­dnek mankóval Kiprichék. Egyelőre még az orvosok sem tudják megmondani, mikorra épülhet fel, mikor lehet újra a régi. A haverok, korábbi játékostár­sak, Plotár Gyula és Vincze István persze meglátogat­ják és próbálnak lelket önteni belé, hogy ne csüggedjen, mert innen már csak felfelé vezet

A négy hónappal ezelőtti balesetébő­l nehezen épül fel, egyelőre csak tolókocsib­an képes elhagyni otthonát

az út. Persze ezt a 70-szeres egykori válogatott focista is tudja, csak épp nehezen viseli „a lassú víz partot mos” állapotot. Ő már teljes értékű mozgást végezne, futna, labdát rúgna.

Némi változatos­ságot hoz a Kipunak becézett egykori csatár mostani monoton életébe, hogy a hét végén elviszi a barátja horgászni a Tarján melletti halastóra.

– Süllő, amur, ponty, sok minden van ott, jól lehet pecázni – mondta az 59 éves tatabányai ikon. – A süllőt szeretem a legjobban, csak azt nehéz kifogni. Én el szoktam hozni a halat, nem dobom vissza. Majd meglátjuk, mi sikerül. Persze nem lesz az igazi így tolókocsib­an a parton üldögélni, de végre kimozdulok, más impulzus is ér majd a tévén és a gyógytorná­n kívül. Egy ilyen baleset után tudja meg igazán a magamfajta ember, hogy mennyire lételeme a labda, mennyire hiányzik neki a lenyírt fű illata, az öltözők izzadságsz­aga, s úgy egyáltalán a mozgás, ami a létezésünk alapja.

 ?? ?? Nehézség
Nehézség
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary