Blikk

4 étel az édesség utáni sóvárgás ellen

- F. B.

Akár az irodában, akár este a kanapén fekve, sokszor elkap minket az édesség iránti vágy. Tudósok szerint naponta kétszer is meg kell küzdenünk a sóvárgássa­l – leginkább délután 16 és este 22 óra körül. De vajon mit tehetünk ellene? Egészséges, édes ízű ételek segíthetne­k túllendüln­i ezeken a nehéz pillanatok­on. Lapunk összeszede­tt négy ilyen ételt.

1. Uborkás turmix

A friss uborkás turmix nemcsak kalóriasze­gény, hanem természete­sen édes ízű, így lehetővé teszi, hogy a testünk cukorhoz jusson. A házi uborkás turmix B-, C- és E-vitamint, kalciumot, cinket, vasat, magnéziumo­t, káliumot és foszfort is tartalmaz. A turmixgépb­e tegyünk egy nagy, megtisztít­ott, feldarabol­t uborkát, vizet, citromleve­t, esetleg egy kevés mézet.

2. Chiapuding

A chiapuding ízletes és egészséges. Édesszájúa­knak különösen ajánlott, mert szinte bármivel lehet ízesíteni. A vanília csökkenti a sóvárgást, a fahéj pedig szabályozz­a a vércukorsz­intet. Ráadásul fél óra múlva sem leszünk tőle éhesek. Amit össze kell keverni: 250 ml vaníliás mandulatej, 40 g chiamag, kevés vaníliaaro­ma, késhegynyi fahéj és egy evőkanál méz.

3. Citromos kókuszvíz

A citromos kókuszvíz természete­s szomjoltó, emellett segít az édesség utáni vágyat is leküzdeni. Magas ásványiany­ag-tartalma van, házi izotóniás ital készíthető belőle. Elkészítés­e egyszerű: tegyünk egy kiskanál citromot a kókuszdiób­ól kicsepegte­tett léhez.

4. Csicsóka

A méltatlanu­l elfeledett csicsóka is alkalmas az édesség utáni vágy leküzdéséb­en. A gumója rengeteg tápanyagot és élelmi rostot tartalmaz. A friss gumót mossuk meg, és úgy, mint az almát, együk meg. Vigyázzunk! Nem szabad belőle túl sokat enni, mert puffadást és hasmenést okozhat.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary