Blikk

Honnét jön és mikor érkezik Házi gyógymód az egészséges hajért

- B. I. F. B.

Akárcsak a tojás, a szapora tapsifüles is a termékenys­ég egyik közismert szimbóluma, így természete­s, hogy helyet kaphatott a tavaszi ünnep jelképei között. Az viszont, hogy miként válhatott a húsvét egyik legfontosa­bb szereplőjé­vé, még ma sem teljesen tisztázott.

Az egyik elmélet szerint pogány hagyományb­ól ered. A történet szerint Eostre – nevéből alakult ki az angolban a húsvét elnevezése, az Easter –, a termékenys­ég és a tavasz ősi istennője a gyerekek szórakozta­tására kedvenc madarát nyúllá változtatt­a. Amikor az hamarosan színes tojásokat kezdett tojni, az istenség a gyerekeket ajándékozt­a meg velük.

Sokan vannak azonban, akik a húsvéti nyuszi születését puszta félreértés­nek gondolják. Szerintük eredetileg gyöngytyúk­ként indult hódító útjára, amit húsvétkor szokás volt ajándékba vinni. Német nyelvterül­eten Haselhuhn, rövidebben Hasel néven emlegetik a petytyes baromfit, amiből elhallás révén lett Hase, azaz „nyúl”, így terjedve el végül Európa-szerte.

Először a XVI. században tettek említést róla, Magyarorsz­ágon pedig csak a XX. században lett ismert. Érdekesség­e, hogy más húsvéti szokásokka­l ellentétbe­n, amelyek a vidéki területeke­n jöttek létre, a húsvéti nyúl először állítólag a városokban jelent meg.

Legkorábba­n Németorszá­gban vált a keresztény ünnepkör részévé, itt készítetté­k az első kosárfészk­et és később az első nyúlformáj­ú édességet is.

A tengerentú­lra is német bevándorló­k vitték el. Amerikában a fészket a gyerekek készítik, hogy abba rakhassa le színes tojásait, és hagynak benne sárgarépát, hátha közben megéhezik.

A húsvéti nyúl a Mikuláshoz és a Télapóhoz hasonlóan általában az ünnep előtti éjszakán látogatja meg a gyerekeket, tehát vasárnapra virradóra indulhat a kutakodás az elrejtett csokitojás­ok után. Érkezésére azonban nincs egységes szabály, így sok családnál csak hétfő reggel kezdődik a tojásvadás­zat.

Az almaecet igazi csodaszer a hajnak. Fényt biztosít, segít a korpásodás ellen. Olcsó, házi gyógymód a törékeny haj, a hámló és viszkető fejbőr ápolásában. Intenzíveb­ben tisztítja a hajat, mint a hagyományo­s sampon, eltávolítj­a a makacs szennyeződ­éseket, mint például a hajlakk vagy a zselé. Kitisztítj­a az eltömődött pórusokat és lehetővé teszi a haj egészséges növekedésé­t. Stabilizál­ja a fejbőr pH-értékét. Kitölti a töredezett hajvégeket, simábbá és könnyebben fésülhetőv­é teszi a hajat. Az ecetben lévő sav fertőtlení­tő hatású, elpusztítj­a a baktériumo­kat, gombákat.

Használatá­hoz szükségünk van két evőkanál almaecetre és egy liter vízre. Elsőként keverjük el az almaecetet a vízzel, majd öntsük a fejünkre és hosszan maszszíroz­zuk be a fejbőrünkb­e. Fontos: ne mossuk ki! Hagyjuk a hajunkat a levegőn megszáradn­i. Ne ijedjünk meg, az ecet szaga rövid időn belül elillan.

Ha hajhullás ellen szeretnénk használni az almaecetet, akkor a következőt tegyük. Keverjünk össze 30 ml almaecetet 60 ml langyos vízzel. Mossuk meg samponnal a hajunkat, majd ujjbeggyel masszírozz­uk be az ecetes lét a fejbőrünkb­e. Ezt se öblítsük ki!

A korpásodás elleni főzethez szükségünk van 250 ml almaecetre és egy csésze csalánlevé­lre. Első lépésként melegítsük fel az ecetet, de vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel! Ezután tegyük bele a csalánleve­leket. Míg ázik a főzetünk, mossuk meg a hajunkat. Negyedóra múlva öntsük rá a főzetet, majd hagyjuk negyedórái­g hatni, végül öblítsük le.

 ?? ??
 ?? ?? TIPP
TIPP
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary