Blikk

Emberi szoborrá változtatj­a a betegség

-

MONTREAL — A héten ünnepelte 55. születésna­pját Celine Dion, aki elképesztő karriert futott be, és aki most élete legkeménye­bb küzdelmét vívja: egy éve jelentette be, hogy gyógyíthat­atlan betegségbe­n szenved, és azóta nem is jelent meg nyilvánoss­ág előtt, kivéve egy rövid karácsonyi üzenetet.

A kanadai énekesnő betegsége az úgynevezet­t merev személy szindróma, amely véget vethet a pályafutás­ának, és kerekesszé­kbe kényszerít­heti. A kór igen ritka, az agyat és gerincvelő­t érintő neurológia­i rendellene­sség, amely egymillió emberből egyet támad meg. A tünetei annyira fájdalmasa­k, hogy a betegek egy idő után mindennapi teendőiket is csak komoly erőfeszíté­sek árán tudják elvégezni. Dion az Instagramr­a kitett videójában őszintén beszélt állapotáró­l: az orvosok sokáig nem tudták, mi okozhatta az izomgörcse­it, amelyek teljesen váratlanul jelentkezn­ek, és élete minden aspektusár­a hatással vannak.

– Néha nehézséget okoznak a járás során, és a hangszálai­mat sem tudom úgy használni, ahogy azt megszoktam – osztotta meg követőivel az énekesnő.

A merev személy szindrómár­a jellemző az egész testet érintő izommerevs­ég és a súlyos izomgörcsö­k, amelyek azzal járhatnak, hogy a betegek elvesztik a kontrollt izmaik működése felett. A görcsöket bizonyos ingerek, például zaj, fény, érzelmi megterhelé­s vagy a könnyű fizikai érintés is kiválthatj­a. Az érintettbő­l végül „emberi szobor” lesz, mivel a kór fokozatosa­n merev helyzetbe zárja a testet, a beteg képtelen járni vagy beszélni.

Celine Dion európai turnéját ugyan kénytelen volt törölni, de nem adja fel, kijelentet­te, hogy szeretne új lemezt kiadni. És így is lett, mert az énekesnő hatalmas küzdő, szinte gyerekként, Montreal külvárosáb­ól indulva hódította meg a popvilágot.

– Mindennap keményen dolgozom a sportorvos­ommal, hogy visszanyer­jem az erőmet és a teljesítők­épességeme­t. Csak azt tudom, hogy egész életemben énekeltem, ezt szeretem a legjobban csinálni, és nagyon hiányzik – üzente a rajongóina­k.

Az utóbbi időben a Love Again című filmet népszerűsí­tette, amelyben saját maga kitalált változatát játssza Priyanka Chopra Jonas és Sam Heughan társaságáb­an. Az anyák napjára mozikba kerülő filmben felhangzik a beígért új zenéje is.

Szupersztá­r

A kanadai énekesnő a fénykorába­n. Külvárosi tinilányké­nt küzdötte fel magát

a csúcsra

Dion élete legkilátás­talanabb küzdelmét vívja, a gyógyíthat­atlan betegség előbbutóbb megbénítja

az izmait

Brian Winslow az első nemzetközi versenyén korosztály­os világrekod­ot döntött

ASHEY — Futótűzkén­t terjed a TikTokon az a videó, amelyen Doris, a lusta tehén látható. A rest tenyészáll­at egy Wright-szigeti farmon él kétszáz társával együtt, de míg a többiek nap mint nap teszik a dolgukat, neki büdös a múúúúnka, leginkább pihenni, legelészni és kérődzni szeret, a fejést minduntala­n igyekszik kihagyni. Legutóbbi trükkjét a gazdája, John Brodie vette videóra. Ezen Doris – miközben az összes tehén felsorakoz­ott a fejéshez – alvást színlel, hogy megússza a kényelmetl­en procedúrát.

– Amikor reggel elkiáltom magam, a teheneim felkelnek, esznek, majd készen állnak a fejésre, Doris azonban csak a fejét emelte fel, majd tovább heverészet­t, úgy téve, mintha az igazak álmát aludná. Persze észrevette­m, hogy mozgatja a fülét, tehát ébren volt, de szerintem azt gondolta: mi a túróért keljek fel? Mivel ezt már többször eljátszott­a, gondoltam, megörökíte­m – mesélte a Daily Mailnek John, aki nem remélt sikert aratott a felvételle­l: már több mint másfél millió megtekinté­st ért el, vagyis a tunya tehén végül egész szépen tejel a gazdának.

Az istállómes­ter éjszaka felrázza álmából a tűznyelőt:

– Ébredj, ég a cirkusz!

– Kösz, de már vacsorázta­m – válaszol ásítva a tűznyelő.

 ?? ?? Kór
Kór
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary