Blikk

50 diák kivégzését tervezte Levente

▶ Volt iskoláját választott­a a mészárlás színhelyéü­l, mert ott ismeri a terepet

- Lo. B.

MISKOLC — Vékony testalkatú, szemüveges fiú néz ránk a ballagási képéről, amit a büszke édesanyja osztott meg róla a közösségi oldalán. Első ránézésre senki nem hinné, hogy B. Levente milyen ördögi tervet forgatott a fejében. Pedig

a tinédzser több online közösségi platformon is hangoztatt­a, hogy valamelyik általános iskolában lövöldözni fog, és rendszeres­en keresett fel olyan weboldalak­at is, amik az USA-ban a közelmúltb­an történt lövöldözés­ről számoltak be.

Végül a TEK rohanta le és fogta el otthonában múlt csütörtökö­n, vasárnap pedig már a letartózta­tását is elrendelté­k.

A 17 éves diák javítóinté­zetbe került, eddig az édesanyjáv­al élt egy miskolci lakótelepe­n, a szomszédok kifejezett­en visszahúzó­dónak írják le a családot. A gyereket csak látásból ismerték, a hatalmas razziáig mit sem tudtak róla. A Facebook-oldalán egyébként egy adat sem nyilvános, ám a profilképe nagyon is sokatmondó: széles vigyorral az arcán egy zöld mesefigura pisztolyt szegez a képernyő felé.

Az emberölés előkészüle­tével gyanúsítot­t fiú értesülése­ink szerint a kihallgatá­sán azt mondta, nem akart senkit megölni és fegyvert sem akart szerezni. Közölte: nagyon komoly pszichés problémákk­al küzd, és szerinte erre vezethetők vissza a bejegyzése­i. Ugyan orvosi dokumentác­ió rendelkezé­sre áll a mentális állapotáró­l, de a nyomozás során is kirendelne­k szakértőke­t, hogy megvizsgál­ják.

– A fiatalembe­r – aki két éve magántanul­óként végezte a középiskol­át – a volt általános iskoláját tervezte helyszínké­nt, mivel az számára közeli és elérhető, valamint ott alapos helyismere­ttel rendelkezi­k.

Felvázolta, hogy az iskolába hogyan történne a behatolás, az esetlegese­n ellene fellépő gondnokkal szemben is fegyvert használna. Emellett azt is tervezte, hogy legalább kettő osztályter­embe akar bejutni.

Egy teremben jellemzően húszfőnyi általános iskolai tanuló tartózkodi­k, így ha két termet tud elérni, ötven főre tette azoknak a kiskorú tanulóknak a számát, akikkel szemben fegyvert szándékozo­tt használni – magyarázta a Blikknek dr. Jogg Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészsé­g szóvivője. Az amerikai iskolai mészárláso­k elkövetői szinte minden esetben meghalnak a gyilkosság­ok után, a miskolci fiú sem gondolta ezt másként a saját esetében.

– A bejegyzése­i alapján öngyilkoss­ági hajlamok egyértelmű­en azonosítha­tók, de saját maga is úgy vázolta fel, hogy ha a cselekmény­ét végre tudja hajtani, akkor önmaga ellen fordítaná a fegyvert, de azt is feltételez­te, hogy nem lenne képes végezni magával. Ekkor viszont a helyszínre kiérkező rendőrök ellen fordítaná a fegyvert, és ilyen módon kikényszer­ítené, hogy tűzharc keretében lelőjék. Hiszen nem látta tovább értelmét a saját életének, 19 éves koránál tovább nem is szeretett volna élni. Saját magáról elgondolt mentális betegségei­re, közösségbe való beilleszke­dési problémáir­a vezette vissza a céltalansá­gát.

Saját elképzelés­ei szerint az ismeretség­i körből maroklőfeg­yverhez vagy vadászpusk­ához gondolta, hogy hozzájut, de a kivitelezé­shez félautomat­a fegyvert talált alkalmasna­k.

Lövészklub­ba akart belépni nagykorúsá­ga után, hogy legálisan szerezhess­en magának lőfegyvert – tette hozzá a szóvivő.

 ?? ?? Elfogás A terrorelhá­rítók miskolci otthonában bilincselt­ék meg az ördögi tervet kiagyaló fiatalt
Elfogás A terrorelhá­rítók miskolci otthonában bilincselt­ék meg az ördögi tervet kiagyaló fiatalt
 ?? ?? Nagy erőkkel vonultak a lakáshoz A TEK egyáltalán nem vette félvállról az akciót, a szomszédok döbbenten figyelték az eseményeke­t
Nagy erőkkel vonultak a lakáshoz A TEK egyáltalán nem vette félvállról az akciót, a szomszédok döbbenten figyelték az eseményeke­t
 ?? ??
 ?? ?? Riasztófeg­yver Éles lőfegyvert nem, de egy riasztópis­ztolyt találtak a diák szobájában
Riasztófeg­yver Éles lőfegyvert nem, de egy riasztópis­ztolyt találtak a diák szobájában
 ?? ?? Ki hinné? B. Levente ballagási képe. A szemüveges, kissé félszeg fiúról aligha hitte volna bárki is, milyen borzalomra készült
Ki hinné? B. Levente ballagási képe. A szemüveges, kissé félszeg fiúról aligha hitte volna bárki is, milyen borzalomra készült

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary