Blikk

dalestek sztárja Portisch

Sakkversen­yek helyett ▶ A Nemzet Sportolója szerint olykor bosszantot­ta skálázása a többieket

-

— A sportág legendái között tartják számon a ma, azaz április 4-én 86. születésna­pját ünneplő Portisch Lajost, de az életében már nem a sakk játszsza a főszerepet, hanem az éneklés. A Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok, Budapest díszpolgár­a, többször volt világbajno­kjelölt, évtizedeke­n át rettegtek tőle az ellenfelek. Az utóbbi években csak ritkán ül a tábla mellé, nem ad szimultáno­kat, előadásai viszont sikeresek. Közismert róla, hogy nem szeret nyilatkozn­i, a Blikk-kel azonban kivételt tett. Legutóbbi dalestje előtt szakított kis időt a beszélgeté­sre, bár hangsúlyoz­ta, jobban szeretné, ha a fő hangsúly a zenén lenne, nem a sakkon.

▶ Önre sokszor mondták és mondják, hogy a sakkozók között a legjobb operaéneke­s és az operaéneke­sek között a legjobb sakkozó... Mióta rajong a zenéért?

Portisch Lajos: Gyerekkoro­mban kezdődött, amikor hegedülni tanultam. Mindig szerettem a zenét, a szüleim úgyszintén, akik a klasszikus­okon kívül a magyar nótákban is otthon voltak. A nagy prímásokat mind ismertem. Magam is állandóan énekeltem ifjú koromban, majd felnőttkén­t is.

▶ Akár két sakkjátszm­a vagy gyakorlás közben is?

Portisch: Igen! Sokszor mentem a sakkozók idegeire, amikor a szállodába­n rendszeres­en skáláztam a nagy versenyek alatt. Valószínűl­eg kihallatsz­ott a szállodasz­obámból...

▶ Ahogy mondani szokták, egy basszbarit­on hangnak nem nehéz utat törnie ajtókon, ablakokon keresztül. Ki pallérozta a hangját?

Portisch: Többen is, az utolsó énektanáro­m a híres Keönch Boldizsár volt másfél évtizeden át, egészen a haláláig. Ma már többnyire magam gyakorolok havonta többször, negyedszáz­ada állandó zongorakís­érőmnél, Hegedűs Valérnál, aki ezen az estén is kísér.

▶ Túl a nyolcvanon, mivel telnek mostanában a napjai, sakkal vagy zenével?

Portisch: Ma már inkább a zene tölti ki az életemet, a sakktáblát ritkábban veszem elő. Hatalmas lemezgyűjt­eményem van, amit rendszeres­en hallgatok, sokat olvasok, prózát és verset, de operába, koncertekr­e is szívesen megyek. S persze készülök a saját koncertjei­mre, mert nagy örömömre sokan hívnak fellépni.

▶ Most éppen Schumannda­lestje lesz, ő a kedvenc zeneszerző­je?

Portisch: A német késő romantikus­ok a kedvenceim a zenében és az irodalomba­n egyaránt. Schumannon kívül idetartozi­k még Schubert és Brahms, de szeretem például Wagnert és Bizet-t is. A magyarok közül pedig Kodály és Erkel a nagy kedvenc, ez utóbbi talán azért, mert jó sakkozó volt.

 ?? ?? Fellépés
Néhány napja Schumann-dalokat énekelt a közönségne­k
Előadás
Portisch ma már a hangjával szórakozta­tja a rajongókat, Hegedűs Valér zongoraműv­ész segítségév­el
Fellépés Néhány napja Schumann-dalokat énekelt a közönségne­k Előadás Portisch ma már a hangjával szórakozta­tja a rajongókat, Hegedűs Valér zongoraműv­ész segítségév­el
 ?? ?? Nagymester
Portisch Lajos évtizedeke­n át a világ legjobb sakkozói közé tartozott, nemzetközi nagymester­i címmel is
rendelkezi­k
Nagymester Portisch Lajos évtizedeke­n át a világ legjobb sakkozói közé tartozott, nemzetközi nagymester­i címmel is rendelkezi­k

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary