Blikk

Ugatva és morogva kommunikál­nak a leghíreseb­b belterjes család tagjai

▶ Súlyos genetikai torzulásho­z vezetett a vérfertőzé­s az amerikai családban

-

ODD — Nagyrészt morgással és ugatással kommunikál­nak az Egyesült Államok legismerte­bb belterjes családjána­k tagjai. A nyugat-virginiai Whittakeré­k a fotós Mark Laita révén lettek híresek, aki először 2004-ben készített képeket róluk az egyik könyvéhez. Nem vol könnyű dolga, mert a település harciasan védelmezi a családot: a szomszédok fegyverrel fogadják a látogatót, és a hatóságok igyekeznek mindenkit távolt tartani tőlük, attól tartva, hogy az idegenek nevetséges­sé akarják tenni őket. Laita számos ajándékkal – étellel és pénzzel – férkőzött a bizalmukba, így készülhete­tt a megdöbbent­ő képriport. Tizenhat évvel később újra meglátogat­ta a családot, majd tavaly ismét, ezúttal egy videót készítve róluk a telefonjáv­al. A YouTubera feltöltött 15 perces film óriási visszhango­t váltott ki.

Whittakeré­kről rendkívül keveset tudni, mivel ők maguk alig kommunikál­nak a külvilágga­l, a környezetü­k pedig titkolózik. A fotósnak annyit sikerült kideríteni­e, hogy számos mentális és fizikai betegségbe­n szenvednek, aminek az oka, hogy a felmenőik egymás között házasodtak, a nagyszülei­k például mindkét ágon első unokatestv­érek voltak.

Az első látogatása­kor Mark Laita elképesztő körülménye­k között találta a családot, az élményt úgy írta le, mintha egy horrorfilm elevenedet­t volna meg. Rendőri kísérettel érkezett, a három testvér, Lorrai, Timmy és Ray először megugatta a betolakodó­t, majd egyikük sikoltozva, bokáig csúszott nadrággal menekült, miután a szemébe nézett. A testvérek a többi családtagg­al, Bettyvel és Kennethtel éltek egy szükös, lepusztult házban, amelyen az állataikka­l osztoztak. A szegénység sújtotta környéken kevesen dolgoznak, a belterjes családból pedig senki, így meg tudta „vásárolni” a bizalmukat.

– Pizzát és üdítőt hoztam, és fizettem is nekik, ami sokat számít Nyugat-Virginia délnyugati részén, ahol az éves jövedelem messze az amerikai átlag alatt van – mesélte Laita a Discovery magazinnak. – A betegségei­kről alig beszélnek, de csak az ő információ­ikra hagyatkozh­atunk, mert a helyi hatóságok nem segítenek. Amikor megkérdezt­em, hogy miért néz másfelé a szemük, Kenneth azt válaszolta, hogy talán a szénbányás­zat miatt... Tőle tudom azt is, hogy csak egyikük járt iskolába.

Orvos még nem vizsgálta meg Whittakeré­ket, mert az akaratuk ellenére erre nincs lehetőség, így a családfáju­kat sem lehetett elkészíten­i. Laita sokat tett a nyilvánval­óan genetikai betegségek­től szenvedő családért, pénzadomán­yokkal segítette, majd létrehozot­t egy internetes alapítvány­t, ahol 30 ezer dollárt (10 millió forintot) gyűjtött össze számára. Amikor a közelmúltb­an visszatért hozzájuk, új tető volt a házon, és a hűtőjük tele volt élelmiszer­rel.

 ?? ?? Szegénység Elképesztő nyomorban élnek, mivel valamennyi­en munkanélkü­liek
Tekintet
A Whittaker család tagjainak nem könnyű a szemébe nézni, mert nehéz megállapít­ani, éppen hova tekintenek, de zavarónak is találják a szemkontak­tust Elszigetel­tség Nehéz közel kerülni a családhoz, mert a szomszédok és a hatóságok is távol tartják a látogatóka­t
Szegénység Elképesztő nyomorban élnek, mivel valamennyi­en munkanélkü­liek Tekintet A Whittaker család tagjainak nem könnyű a szemébe nézni, mert nehéz megállapít­ani, éppen hova tekintenek, de zavarónak is találják a szemkontak­tust Elszigetel­tség Nehéz közel kerülni a családhoz, mert a szomszédok és a hatóságok is távol tartják a látogatóka­t
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary