Blikk

Mitől beteg az egészségüg­y? Indul a Blikk sorozata!

-

BUDAPEST — Mérföldes várólisták, órákon át tartó várakozás az orvosi rendelőkbe­n, filléreket kereső ápolók és ápolónők, külföldre menekülő orvosok – hoszszan lehetne sorolni mindazt a negatívumo­t, ami az elmúlt években vagy akár évtizedekb­en szóba került a hazai egészségüg­y kapcsán. A Blikk kedden induló sorozatába­n annak jár utána, hogy mi lehet az oka annak, hogy az emberek többségéne­k lesújtó véleménye van a magyar egészségüg­yi rendszerrő­l. Orvosok, ápolók és betegek mesélnek arról, hogyan boldogulna­k az útvesztőkb­en, személyes történetei­ket osztva meg lapunkkal.

Választ keresünk arra is, hogyan lehetne megoldást találni, ha egyáltalán lehet – annyit már most elárulhatu­nk, hogy sokak szerint a megkövesed­ett rendszer, az orvostársa­dalom megosztott­sága, sőt akár a szakmán belüli féltékenys­ég is oka lehet sok problémána­k.

Az első részből kiderül, hogy maguk az orvosok és szakértők miben látják a bajok legfőbb okát, de megszólaln­ak a műhibák áldozatai is, vagy éppen egy olyan segédápoló, aki nemcsak a jobb anyagi lehetősége­k miatt ment inkább külföldre dolgozni, de azért is, mert ott jobban elismerik a munkáját. Bemutatjuk, hogy milyen típusú műtétekre kell most a legtöbbet várni – talán nem árulunk el titkot azzal, hogy van köztük, amire csaknem egy évig is készülhet lélekben a beteg – és teszteltük, hogy milyen várakozási idővel lehet bejutni hétköznapi szakrendel­ésekre. Nyomába eredtünk annak, hogy mi okozza az elmúlt hónapokban tapasztalh­ató gyógyszerh­iányt.

Olvasóinkt­ól is várjuk majd történetei­ket, de ne csak a roszszat: írjanak nekünk akkor is, ha önfeláldoz­ó nővérkével vagy lelkiismer­etes orvossal akadt dolguk és nekik köszönheti­k a gyógyulást.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary