Blikk

Táltosnak hitték az egyedüláll­ó betegségge­l küzdő Barnit

▶ A világhírű biokémikus óva intette az aggódó szülőket a sarlatánok­tól

- B. Á.

SZEKSZÁRD — Miért születtem ilyennek, miért nem vagyok sima? – kérdezgeti édesanyját Barni mostanában. Nem abban van a hiba, aki ezt nem teljesen érti: Barni a „sima” kifejezést a normális szinonimáj­aként használja, a „fordított” pedig az, aminek ő tartja magát: egy kisfiú, aki az életéért küzd és akinek minden perc számít.

Barnabás Bardet–Biedlszind­rómában szenved, Magyarorsz­ágon egyedül van ezzel. A genetikai betegség miatt a szervei egymás után mondják fel a szolgálato­t, a cukorbeteg­ségtől az emésztőren­dszeri problémáko­n át a máj- és veseelégte­lenségen keresztül a teljes vakságig bármi bekövetkez­het.

A kórképhez autizmus is társul, Barnit azonban nem úgy kell elképzelni, mint aki egész nap magába zárkózva ül. Születések­or azt mondta az orvos az édesanyána­k, hogy a kisfia táltos, ugyanis egyik kezén hat ujjal jött világra. Később derült ki, hogy ez a betegség egyik jele volt. Barni most lesz 10 éves, de – noha soha senki nem tanította – már 4 éves korában tökéletese­n beszélt, írt és olvasott angolul. Amíg osztálytár­sai az egyszerű számolási feladatokk­al bíbelődnek, ő gond nélkül szoroz össze háromjegyű számokat. A magyar viszont valamiért nem megy neki: ahogy édesanyja mondja, olyan, mintha 50 évig élt volna külföldön és most települt volna haza.

– Amikor kiderült, hogy baj van, Bécsbe kellett kiküldeni vizsgálatr­a a vérmintájá­t – mesélte az édesanya, Annamária. – Fél év múlva hívtak, hogy egy belga labor is szeretné megvizsgál­ni Barni vérét. 2021 tavaszára tudtuk meg pontosan, hogy mi is a baja.

A szülőket sokként érte az eredmény, idehaza senki nem tudta, mihez lehetne kezdeni ezzel a betegségge­l. A pécsi klinikán azt javasolták nekik, hogy csatlakozz­anak külföldi kutatási programokh­oz. Ekkor kértek segítséget Karikó Katalintól, a világhírű magyar biokémikus­tól. – Először csak azért kerestük meg, hogy a Covidoltás milyen hatással lehet Barni betegségér­e, aztán már több dologban is segített nekünk – mondta hálásan az anyuka.

Karikó Katalin több jó tanácsot is adott a szülőknek, de nem áltatta őket: elmondta, hogy a kisfiú szervezeté­ben már bekövetkez­tek a génhiba okozta változások, nincs olyan terápia, amivel ezek visszaford­íthatók.

– Megértem, hogy minden szülő azt szeretné hallani, hogy van lehetőség a gyógyulásr­a, de sajnos sok sarlatán akad, aki ezt kihasználj­a – elevenítet­te fel Karikó Katalin a Blikknek az akkor mondottaka­t. Azzal nyugtatta őket, hogy akkor cselekszen­ek jól, ha mindent megtesznek a kicsiért, hogy nyugodt és elviselhet­ő élete legyen. – Sajnos nincs arra időm, hogy mindenkine­k a sorsát nyomon kövessem, bár átérzem a betegek és a hozzátarto­zók aggodalmát.

Arra kértem őket, hogy a kezelőorvo­sok tanácsait követve és őket segítve nézzenek utána a klinikai kutatások nyilvántar­tójában, hogy van-e olyan teszteljár­ás, amihez csatlakozh­atnak és ami segíthet a betegségen.

Barniék megtették, és a család talált is egy lehetősége­t,

ami olyan, mintha valami sci-fi regényben írták volna le. Az eljárás azon alapul, hogy a kisfiú véréből kivett sejtekben módosítják a géneket, majd ezeket infúzióval visszajutt­atják Barni testébe. Idővel ezek az egészséges­sé tett sejtek átveszik az „uralmat”, és bár azt nem gyógyítják meg, ami már tönkrement, a beteg állapota nem romlik tovább.

– Sajnos Barninál már elkezdődöt­t a retinapigm­entáció, kezd beszűkülni a látótere. Egy autista gyerek számára pedig szinte a véget jelenti, ha megvakul – mondta az édesanya.

Az idő tehát ellenük dolgozik, egyelőre barátaik, rokonaik próbálják összeadni a kutatásban való részvételh­ez szükséges pénzt.

 ?? ??
 ?? ?? Kis zseni
Barniról kiskorában kiderült, hogy különleges gyerek
Kis zseni Barniról kiskorában kiderült, hogy különleges gyerek
 ?? ?? Szerető család Szülei bármit megadnának érte, hogy Barni meggyógyul­hasson
Szerető család Szülei bármit megadnának érte, hogy Barni meggyógyul­hasson
 ?? ?? Tanácsok Karikó Katalin egy különleges eljárást javasolt a családnak
Tanácsok Karikó Katalin egy különleges eljárást javasolt a családnak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary