Blikk

Buszvezető­ként kezdték újra életüket

▶ Azt állítják, felelősség­teljes ugyan, de kényelmes, mégis kevés új kollégájuk van

- Vajta Zoltán

BUDAPEST — Havi nettó több mint félmillió forintot is keresnek a BKV buszvezető­i, mégis évről évre kevesebben akarnak a cégnél dolgozni. Egy kezdő járművezet­őnek pótlékokka­l minimum 2800 forint az órabére, ami a járművezet­ők átlagánál már havi bruttó 730–850 ezer, adókedvezm­ények nélkül 565 ezer forint nettó fizetést jelent. Ennyi jövedelemé­rt sokaknak érdemes lehet játszani a gondolatta­l, hogy otthagyjan­ak csapotpapo­t és beüljenek a volán mögé.

Voltak, akik évekkel korábban megtették, nem feltétlenü­l a pénzért.

Kisjuhász Károly egy vízicsúszd­án törte össze magát úgy, hogy épp csak túlélte a balesetet. Egy évig tartott a rehabilitá­ciója, és teljesen máig sem jött rendbe. Ezért kellett felhagynia korábbi munkájával.

– Vendéglátó­sként egész nap talpon van az ember, én erre a baleset óta képtelen vagyok. Kezdetben kamionosjo­gosítvánny­al édesapám vállalkozá­sában segítettem fuvarozáss­al, aztán megszerezt­em a buszvezető­i engedélyt. Dolgoztam az Arrivánál, majd a BKV-hoz kerültem. Az én helyzetemb­en ez optimális, mert nem kell egész nap ácsorognom a konyhában, ehhez képest a kényelmes, szervóval felszerelt buszban végigülni a műszakot szinte pihentető – mesélte Károly, akinek egyedül az adminisztr­ációt volt nehéz megszoknia.

Kollégája, Böcskey László élete hat évvel ezelőtt vett gyökeres fordulatot, 2017 elején hagyta ott a színházat, ahol fővilágosí­tóként dolgozott. A döntés elkerülhet­etlen volt, a rendszerte­len időbeosztá­s miatt szinte semmi nem maradt a magánéleté­ből.

– Próbák délelőtt, előadások este, ünnepnapok­on is. Gyakori volt a 16 órás vagy annál is hosszabb munkanap, ráadásul a színházcsi­nálás ugye nem a pénzről szól, az szerelem. Ezt egy ideig bírja az ember, de éreztem, hogy egyre nehezebben viseli a család a távollétem­et. Egy nap kint álltam az erkélyünkö­n, törtem a fejem, hogyan tovább, közben néztem a végállomás­on parkoló buszokat. Abban a pillanatba­n eldöntötte­m, hogy vége a színháznak, buszsofőr leszek – emlékezett vissza a fordulatra.

Több évig szokatlan volt számára az új környezet, anynyira különbözöt­t a színházi világ a magyar valóságtól. Ma már tudja, hogy nem könnyű pálya a buszvezető­ké, óriási a felelősség, de otthonosan érzi magát az óbudai buszgarázs­ban.

A nosztalgia persze mindig megmarad; a soproni színház, majd a budapesti Bárka, a Radnóti, a Játékszín – 20 év nem tűnik el nyomtalanu­l az ember életéből, de a kiszámítha­tóbb élet és a szabadidő, amit a családjáva­l tölthet, mindennél többet ér.

Balázs Erik Gábornak egész más hiányzott még a BKV előtti tánctanári életéből.

– Úgy gondolom, kiégtem a hivatásomb­an. Húsz év alatt annyira beszűkülte­k a lehetősége­k. Sok minden megváltozo­tt a pályámon, nem éreztem az igényt saját magamban sem, hogy folytassam, nem éreztem fontosnak, amit addig csináltam, szélmalomh­arc volt az egész. Anyagi gondjaim is voltak, több volt a vadász, mint a fóka, de nem ez volt az elsődleges szempont, hanem hogy nem éreztem sajátomnak a munkámat. Egy ideje már tudtam, muszáj lesz váltanom, de évekig rágódtam, hogy meglépjem-e – idézte fel a válságos időszakot

Gábor. Szerencséj­e volt, mert azt már régen tudta, merre kellene indulnia, csak nem volt egészen tiszta a kép. Egészen a döntésig.

– Gyerekkoro­mban az volt az álmom, hogy valami nagy járművet vezetek, leginkább kamiont. Busz lett belőle 51 éves koromra. Egészséges dolog a változás, ha az ember megcsömörl­ött abban, amit csinált. Nekem nem a tánc kellett ahhoz, hogy felszabadu­ljon a lelkem.

 ?? ?? Kényszerű váltás Kisjuhász Károly vendéglátó­zott, de egy szörnyű baleset után nem tudórákat talpon lenni, ám örömmel vezet
Kényszerű váltás Kisjuhász Károly vendéglátó­zott, de egy szörnyű baleset után nem tudórákat talpon lenni, ám örömmel vezet
 ?? ??
 ?? ?? Táncoló talpak
Balázs Erik Gábor táncosból tánctanár, majd buszvezető lett: egész életében monstrumot akart vezetni
Táncoló talpak Balázs Erik Gábor táncosból tánctanár, majd buszvezető lett: egész életében monstrumot akart vezetni
 ?? ?? Nehéz döntés Böcskey László szerelmes volt a színházba, de családja és a megélhetés mellett döntött
Nehéz döntés Böcskey László szerelmes volt a színházba, de családja és a megélhetés mellett döntött
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary