Blikk

Magasság szerint válogatta meg szeretőit Pablo Picasso

▶ A XX. század leghíreseb­b festője és egyik legszínese­bb egyénisége volt

-

MONT SAINTE-VICTOIRE – Ötven éve hunyt el a világ egyik legismerte­bb képzőművés­ze, a XX. század stílusokat teremtő zsenije, Pablo Picasso. A spanyol festőről kevéssé ismert érdekesség­eket gyűjtöttün­k össze.

Az 1881-ben világra jött fiú olyan gyenge volt, hogy a bába azt hitte, halva született, ezért otthagyta az asztalon. Orvos nagybátyja, Don Salvador mentette meg az életét.

Az első kimondott szava már utalt későbbi szenvedély­ére: „lápiz”, ami ceruzát jelent.

Bár az egész világ csak Picassókén­t emlegeti, a teljes neve 23 részből áll: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomu- ceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso. A Picasso az édesanyja, Maria Picasso y Lopeztől származik, az apját Jose Ruiz Blascónak hívták.

Az első festményét kilencéves­en alkotta, 13 évesen már olyan jó képei voltak, hogy apja, aki szintén képzőművés­z volt, letette az ecsetet, mert úgy érezte, a fia már jobb nála.

13 évesen felvették a képzőművés­zeti főiskolára, ahol az első vizsgáját egy hét alatt teljesítet­te, ami a nála jóval idősebb diáktársai­nak egy hónapig tartott. Ekkor rendezte első kiállításá­t is egy esernyőbol­tban.

Picasso a nők nagy kedvence volt. Három nőtől négy gyermeke született, és kétszer volt házas. Számos szeretője is volt. Velük szemben két fontos követelmén­yt támasztott: legyenek engedelmes­ek és alacsonyab­bak nála. Ő mindössze 162 centi magas volt.

1911-ben, amikor ellopták a Louvre-ból Leonardo da Vinci híres festményét, a Mona Lisát, a rendőrség Picasso költő barátját, Guillaume Apollinair­e-t és a festőt is meggyanúsí­totta a bűnténnyel. Bírósági ügy is lett belőle, de ez kabaréba fulladt, és a bíró végül ejtette a vádat.

Picasso ikonikus csíkos inge nem hétköznapi ruhadarab, 1858-tól a francia tengerésze­k hivatalos egyenruháj­a volt Bretagne-ban, a 21 vízszintes csík Napóleon győzelmeit jelképezi. Később Picasso hozta divatba, de azt már Coco Chanel

tervezte.

Világrekor­der az egy ember által alkotott legtöbb műalkotás kategóriáj­ában: 78 év alatt több mint 13 500 festményt vagy rajzot, százezer grafikát vagy metszetet, 34 000 könyvillus­ztrációt és háromszáz szobrot vagy kerámiát készített. Ez összesen több mint 147 800 műalkotás. Csúcstartó abban a tekintetbe­n is, hogy az ő műveiből loptak el a legtöbbet.

91 évesen halt meg. Annak a kastélynak a kertjében temették el, amelyet azért vett meg, mert a Mont Sainte-Victoire lejtőin fekszik, melyet kedvenc festője, Paul Cézanne több mint harminc alkalommal festett meg.

 ?? ?? Divat
Picasso néhány műve előtt, a híressé vált csíkos pólóban, amelyet Coco Chanel tervezett
Divat Picasso néhány műve előtt, a híressé vált csíkos pólóban, amelyet Coco Chanel tervezett
 ?? ??
 ?? ?? Múzsa Francoise Gilot 1944től volt a szeretője, negyven évvel volt fiatalabb a festőnél
Múzsa Francoise Gilot 1944től volt a szeretője, negyven évvel volt fiatalabb a festőnél
 ?? ??
 ?? ?? Nyughely A francia kastélyt szeszélybő­l vásárolta meg, a kertjében temették el
Nyughely A francia kastélyt szeszélybő­l vásárolta meg, a kertjében temették el
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary