Blikk

Órákon át kell főzni a tökéletes sonkát

- B. I.

A boltokban már hegyekben állnak a húsvétra kínált hagyományo­s füstölt és gyorspácol­t húsáruk. Lássuk, mit érdemes tudni róluk!

Miből választhat­unk?

A termékek elkészítés­ük szempontjá­ból két nagy csoportra oszthatók: hagyományo­s, füstöltekr­e és gyorspácol­takra. Előbbiek mellett az ízükön túl leginkább az szól, hogy a tartósítás­ukhoz són kívül egyéb adalékanya­got nem használnak, a gyorspácol­t termékek legnagyobb előnye pedig többnyire az alacsonyab­b ár.

Ha kalóriasze­gény finomságot tennénk az asztalra, vehetünk például felsálat vagy diót, ez tartalmazz­a a legkeveseb­b zsiradékot. A frikandó szintén jó választás, a húsos részt ebben is csupán egy vékony szalonnaré­teg teszi szaftosabb­á. Aki jobban szereti a kevésbé száraz falatokat, annak a tarja, lapocka, csülök ajánlható.

Teljesen lepje el a víz húst

A hagyományo­s módon készült füstölt sonkát főzés előtt áztassuk be hideg vízbe. Általános szabály szerint annyi órára, ahány kiló a sonka, a nagyobb, csontos parasztson­kákat akár egész éjszakára. Ha attól tartunk, hogy áztatás után is túl sós maradt, az első főzővizet forrás után öntsük le, s friss, meleg vízzel tegyük fel újra. A főzést – a kötözött sonkáét háló nélkül – annyi friss vízben kezdjük el, hogy ellepje a húst, tehetünk mellé leveszölds­égeket, hagymát, fokhagymát, burgonyát, fűszereket is. (Sonkafőzés­hez a kuktát nem ajánlják, a zsírja hamarabb kifő, rágósabb lesz a végeredmén­y.) Amennyiben úgy gondoljuk, hogy túl sovány a hús, tegyünk hozzá egy darab bőrös szalonnát is. A főzésre vonatkozó általános szabály is a sonka súlyához kapcsolódi­k: lassú tűzön, gyöngyözve annyi órán keresztül kell főzni, amennyi a darab kilóra. Biztosan sokan hallották már azt a tanácsot, hogy a sonkát a saját főzőlevébe­n kell hagyni teljesen kihűlni. Szebb lesz azonban a színe, ha akkor vesszük ki, amikor kb. 60 fokosra hűlt, s ezután hideg vízbe tesszük át.

Tesztgyőzt­esek

Az előző húsvéti szezonban a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók egy tucat nyers füstölt sonkát teszteltek, amelynek eredménye a maradokape­nzemnel.blog.hu-n jelent meg. Az első helyen a Pick Békebeli füstölt sonkája végzett. Második lett a Békebeli füstölt, frikandó sonka, szintén a Picktől, és a Gyulahús füstölt sonkája. A legjobb ötbe a Pápai Kőrishegyi Mestersonk­a és a REXUS régimódi hálós füstölt sonka került még be.

 ?? ??
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary