Blikk

Titkolta múltját kollégái előtt a kémkedésse­l A cseheknek kémkedhete­tt vádolt Tarnóy

▶ Teljesen megdöbbent­ek az egykori cégénél, egy éve nem is látták

- B. L. N.

BUDAPEST — A jelek szerint teljesen eltűnt a nyilvánoss­ág elől az őt ért kémvádak után Tarnóy Péter. Mint a Blikk három nappal ezelőtt beszámolt róla a brit Daily Mail nyomán, a brit-magyar üzletember a 80-as években szovjet megbízásbó­l kémkedhete­tt a csehszlová­koknak az AVP nevű gyógyszeri­pari cég vezetőjeké­nt. A bulvárlap minősített, titkosítás alól feloldott dokumentum­okra hivatkozva arról írt, hogy a mos 87 éves Tarnóy „Piter” fedőnéven a brit védelmi minisztéri­um egyik titkos katonai laboratóri­umáról adott át információ­kat, valamint a munkatársa­król. Állításait az újság a Csehszlová­k Biztonsági Szolgálatt­ól származó iratokra alapozza, amelyeket újonnan oldottak fel a titkosítás alól, ezekben pedig „Piter” fedőnéven említik a csehek kapcsolatá­t.

A Blikk több kérdéssel is megkereste azt a magyarorsz­ági céget, melynek honlapján Tarnóy Péter a mai napig tulajdonos­ként szerepel. Miután bő egy évtizede az üzletember hazatelepü­lt, az elektromos autók népszerűsí­tésében vállalt szerepet – többek között egy, az akkori Nemzetgazd­asági Minisztéri­um égisze alá tartozó kormányköz­eli szervezetb­en, Varga Mihály pénzügymin­iszterrel közös sajtótájék­oztatót is tartottak –, a töltőállom­ások telepítésé­t és üzemelteté­sét végző Elektromit­ive Kft.-ben lett tulajdonos.

Mint megtudtuk, Tarnóynak a kémügytől függetlenü­l már nincs köze a céghez, ahol mindenkit megdöbbent­ettek a Daily Mail hasábjain megjelent vádak.

– Jómagam 2017 májusa óta vezetem az Elektromot­ive-ot. A cég egyik tulajdonos­a valóban Tarnóy Péter úr volt, de a későbbiekb­en, korára való tekintette­l, több mint egy évvel ezelőtt eladta a cégben lévő tulajdoni hányadát. Ezzel együtt vele a kapcsolat is megszűnt – kezdte lapunknak adott válaszában Mátyásfalv­i János ügyvezető. Az egykori tulajdonos 80 év felett is tevékeny, a cég mindennapi ügyeiben aktívan részt vevő szakember volt, aki azonban a magánéleté­ről nem gyakran beszélt.

– Tulajdonos­ként a cég szakmai irányításá­ra hatással volt, korrekt kolléga volt, akire szakmai, műszaki, piaci kérdésekbe­n is abszolút támaszkodn­i lehetett. Az elektromob­ilitás lelkes és jó szakmai érzékkel megáldott híveként ismertük meg. Sem a brit gyógyszerc­égről, sem a csehszlová­kiai utazásairó­l nem volt tudomásunk, ezekről nem beszélt – osztotta meg a Blikk-kel az ügyvezető.

Tarnóy Péter az őt ért vádak kapcsán a Daily Mailnek azt mondta, azok nem igazak, az akták hamisított­ak. 2021ben egyébként a Magyar Érdemrend tisztikere­sztjével (polgári tagozat) tüntették ki az üzletember­t mint az 1990 óta élő, kivándorol­t magyarokat tömörítő British–Hungarian Society elnökét. A Blikk kereste Tarnóyt e szervezete­n keresztül, de lapzártánk­ig nem kaptunk választ.

 ?? ?? Tisztelet Tarnóy kitüntetés­t is kapott, szakemberk­ént is sokra tartották – de mi lesz vele most?
Tisztelet Tarnóy kitüntetés­t is kapott, szakemberk­ént is sokra tartották – de mi lesz vele most?
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary