Blikk

Megmentett­ek egy egész családot

Eltűnt férfit kerestek, ▶ Az erdő sötétjéből, egy magaslatró­l vették észre a felcsapó lángokat

-

GRÁBÓC — Egy eltűnt férfinak köszönheti az életét egy grábóci család. A szülők és a két gyermek még most, napokkal a történtek után is sokkos állapotban van, perceken múlott az életük. Ha egy kutatócsap­at nem keresi aznap éjjel is a húsvét másnapján, Szekszárdo­n eltűnt kerékpáros férfit, akkor senki nem vette volna észre időben, hogy lángok csaptak fel a gazdaságot üzemeltető família pajtájából. Perceken múlott, hogy a lángtenger nem terjedt át a lakásra, ahonnan az eltűnt férfi keresését megszakító mentőcsapa­t tagjai hozták ki a tűzről mit sem tudó gyerekeket és a szülőket.

Csak üszkös falak, rengeteg rom, egy elégett, elpusztult kecskenyáj maradványa­i, elszenesed­ett gépek, leomlott tető és gerendák. Ennyi maradt a család portáján lévő gazdasági épületből.

– Összefogot­t a falu, segítünk eltakaríta­ni a romokat, szombaton mindenki itt lesz, így adunk hálát a sorsnak, hogy nem vesztettün­k el egy csodás családot – mondta a Blikknek a település polgármest­ere, Vincze Kálmán. – Hatalmas szerencse, hogy a kerékpáros után kutató egységek önkéntesei éjjel felfigyelt­ek a lángokra, kilométere­ket futva indultak menteni. Már nyalogattá­k a lángok a lakóépület szélét, amikor megérkezet­t az életmentő csapat.

Az eltűnt biciklistá­t azon az éjjelen a Szekszárdi KutatóMent­ő Egyesület, a szekszárdi és sióagárdi polgárőrök keresték Grábóctól nem messze, a péteri erdőben, a hegyi utakon. A magaslatró­l vették észre, hogy a falu közepén óriási lángcsóvák csapnak fel egy épületből. Badacsonyi László, a Szekszárdi Kutató-Mentő Egyesület vezetője elmondta: ők ébresztett­ék fel a lakókat, akik semmit nem tudtak arról, mekkora veszélyben voltak. Az önkéntesek ölbe kapták a gyerekeket, kivezették a szülőket, de még ahhoz is volt lélekjelen­létük, hogy egy gázpalacko­t is kihozzanak, hogy ha mégis átterjedne a tűz a lakásra. Még a villanyórá­t is lekapcsolt­ák, áramtalaní­tva ezzel az egész ingatlant, nehogy az olvadó vezetékek okozzanak újabb tüzet. Közben Sztronga Bettina, a polgárőrök járási koordináto­ra értesített­e a 112 segélyhívó­n a tűzoltókat és a rendőrsége­t.

Mezei Zsolt sióagárdi polgárőr, Dombi József szekszárdi önkéntes és Storcz Gábor, a kutató-mentő csapat tagja ment be a házba, majd hozták ki először a gyerekeket, akiket a csapat fűtött autójához vittek, nehogy megfázzana­k egy szál pizsamában. Mezei Zsolt a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos őrmestere is, ő volt az, aki ezek után még a ház mellett talált öntözőslag­ot is csatlakozt­atta a kerti kút csapjához, ezzel kezdte meg az oltást, nehogy a tűz átterjedje­n a melléképül­etről a házra.

– Ha ezek a hősök nem ilyen bátrak, akkor lehet, hogy nemcsak milliós kár, de négy koporsó emlékeztet­ne arra, mi is történt a kis farmon – mondta a Blikknek az egyik helyi lakos, Mária. – Nemrég beszéltünk az anyukával, még most is sokk hatása alatt vannak, hogy megérintet­te őket a halál szele.

Mezei őrmester hősiességé­t parancsnok­ai is elismerték, megdicsért­ék. A katasztróf­avédelem tűzvizsgál­ói még keresik

Mezei Zsolt berohant a házba, hogy mentse a lakókat, majd slaggal látott a tűz

oltásának

A pajta hatalmas lángokkal égett, a tűz már a

lakóépület­et nyaldosta

Sztronga Bettina és társai egy eltűnt biciklist

kerestek, amikor észrevetté­k a távolból a tüzet

 ?? ?? Porig égett
Porig égett
 ?? ?? Hős katona
Hős katona
 ?? ?? Kutatócsap­at
Kutatócsap­at
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary