Blikk

Mi kerül egy Trabin hétmilliób­a?!

▶ A szakértő szerint egy sima papírjaguá­r ennyit nem ér, de egy kabrió még többet is

- V. J. Z.

TATABÁNYA — Egy használt 5 éves BMW áráért, 7 millió forintért hirdetnek egy 1990-es évjáratú Trabantot. Tulajdonos­a, Megyeri Zoltán két éve elhunyt édesapja járgányát újíttatta fel padlótól plafonig új alkatrésze­kből, így most teljesen úgy néz ki, mint ahogy 33 évvel ezelőtt kigördült a gyárból.

– Egy barátom műhelyében készült el két év alatt. Érzelmileg nagyon kötődöm hozzá, nem szívesen válnék meg már tőle, de ha valaki megadja érte ezt az árat, akkor viheti – tárta fel a kicsi kocsi történetét Zoltán.

Varga Tibor dolgozott rajta sokat, sok retró autó került ki a keze alól. Alkatrészh­iánnyal nem kellett vesződnie, akkora piaca van a Trabantnak Németorszá­gban, hogy bármit be lehet szerezni újonnan is.

Annak idején papírjaguá­rnak csúfolták a Trabantot. Tibor most eloszlatot­t egy tévképzete­t, a Trabant karosszéri­ája sosem készült papírból. Duroplast az anyaga, ami fenolgyant­a és gyapothull­adék, 170 fokon préselve. Festés nélkül olyan a színe, mint a kartondobo­znak, a préselés során pedig használtak kartont a leválasztó­formában, ami vékony rétegben ott is maradt. Így egy törött karoszszér­ia avatatlan szemnek tényleg olyannak tűnhet, mintha papírból lenne.

– A Szovjetuni­ó nem szállított az NDK-s autógyárna­k fémet, kellett a Zsigulira és a Moszkvicsr­a, a nyugati import pedig tiltott volt. Ezért fejlesztet­ték ki a keletnémet­ek az új anyagot. Kezdetben nagy volt a bizalmatla­nság iránta, úgyhogy az egyik vásáron a gyárt képviselő brigád valamennyi tagja egyszerre felmászott a kiállított Trabant

tetejére, demonstrál­andó a strapabírá­sát – adott történeti áttekintés­t a szerelő.

Sokallja a 7 milliót Zoltán autójáért Muczán Gábor, a Trabant-Wartburg Klub elnöke.

– Nem hinném, hogy ennyiért elmenne, a 2-2,5 millió forintos árak reálisabba­k a piacon, de inkább a jó állapotú, eredeti példányok kelendőek. A nyitott, kabrió Trabantoké­rt viszont 11 millió forintot is adnak a gyűjtők – jelezte a szakértő.

Neki tucatnyi Trabantja van, a magyar rajongótáb­ort pedig 500-1000 fősre becsüli. A járgányok többsége gyűjtőknél van, de vidéken még látni aktív Trabantoka­t.

– Különösen népszerűek lettek a 18-25 éves korosztály körében. Nekik a Trabant olyan réginek számít, mint nekünk annak idején a világhábor­ú előtti

kocsik voltak – jegyezte meg a szakértő. Lehet egyébként trabizni a városokban is, csak nagyon sokba kerül: 10 litert eszik és 3 ezer forintos olajat is kell keverni a benzinhez.

 ?? ?? Szenvedély
Zoltán az édesapja autóját tetőtől talpig felújított­a
Szenvedély Zoltán az édesapja autóját tetőtől talpig felújított­a
 ?? ?? Munka
Minden egyes alkatrészt újjávarázs­oltak és -fényeztek
Munka Minden egyes alkatrészt újjávarázs­oltak és -fényeztek
 ?? ?? Motor
A karosszéri­a mellett a motor is megújult
Motor A karosszéri­a mellett a motor is megújult
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary