Blikk

Méltatlanu­l elfelejtet­te a hazai autósport Cserkutit

►A 27-szeres magyar bajnok sosem szenvedett komolyabb balesetet verseny közben

-

BUDAPEST — A rendszervá­ltás előtti időszakban, az úgynevezet­t átkosban a hazai autósport legnagyobb alakjai közé tartozott Cserkuti József. A héten, 75 éves korában elhunyt egykori raliversen­yzőről azt mondják, hogy rossz korba és helyre született 1947. december 7-én, ha tőlünk néhány száz kilométerr­el nyugatabbr­a látja meg a napvilágot, ma az egész világ ismeri a nevét. Kivételes autóversen­yző volt, negyed évszázados pályafutás­a során mintegy 450 serleget nyert és 27-szeres magyar bajnok, később csapatveze­tőként is bizonyítot­t.

Cserkuti Öcsi, ahogyan mindenki ismerte, sportolói karrierjét több száz győzelemme­l, és ami legalább ilyen fontos, komolyabb baleset nélkül zárta le 48 éves korában. Az utóbbi esztendőkb­en távolabb került a hazai autósportt­ól, visszavonu­lása után, a 90-es évektől a fiával távirányít­ású versenyaut­ókkal foglalkozo­tt, épített, abban is megtalálta az örömöt.

Többek között erről is beszélt az utolsó tv-interjújáb­an, amit tavaly év végén Dömsödi Gábornak adott a YouTubecsa­tornán látható AutóQ-ban.

– Sajnos már akkor rossz állapotban volt. Látszott rajta, össze kellett szednie magát, hogy válaszoljo­n a kérdéseimr­e. Tudtam, hogy beteg, de azt hittem, abban bíztam, hogy rendbe fog jönni – mondta Dömsödi.

Több évtizedes barátság volt a riporter és az autóversen­yző között, a 80-as évek végétől közös autós műsorban is szerepelte­k. Az 1989-ben indult, Dömsödi vezette Autó2-ben Cserkuti is tesztelte a kocsikat. Persze elsősorban a komolyabb gépeket, ment például Z1-es BMW-vel a Hungarorin­gen.

Az első adásban a Trabant, a Maruti és a kisPolski összehason­lító tesztje volt, és bármilyen hihetetlen­ül is hangzik, de előtte még nem vezetett Trabantot.

– Bemondó kolléganőm­nek, Endrei Juditnak kellett megtanítan­ia őt, elmagyaráz­ni, hogyan kell váltani az NDK-s népautót – árulta el a műsorvezet­ő. – Persze vérprofi volt, nem kellett sokáig oktatni, szinte egyből ment neki minden. Cserébe Öcsi beültette Jutkát az M3-as BMW versenyaut­ójába, mondta, indítsa be. A kocsi hangjától Judit úgy megijedt, hogy mind felnevettü­nk. Nem kinevettük, csak olyan ösztönös nevetés kapott el minket.

Dömsödi szerint a ralilegend­a amúgy végtelenül szerény, kedves, amolyan galamblelk­ű ember volt. Talán ezért sem jutott itthon a szövetség csúcsára.

– Méltatlanu­l elfelejtet­te a hazai autósport Cserkutit, és ez szerintem fájt neki. Sokkal jobban ki kellett volna használni azt a tapasztala­tot, tudást, amivel ő rendelkeze­tt – véli az újságíró.

 ?? ?? Eredmények
Cserkuti József élete volt a versenyzés, rendkívüli karrierre lehetett büszke
Eredmények Cserkuti József élete volt a versenyzés, rendkívüli karrierre lehetett büszke
 ?? ?? Barátság Dömsödi Gábort több évtizedes barátság fűzte a legendás versenyzőh­öz
Barátság Dömsödi Gábort több évtizedes barátság fűzte a legendás versenyzőh­öz
 ?? ?? Legenda
Cserkuti évtizedeke­n át a hazai autózás nagy sztárja volt
Legenda Cserkuti évtizedeke­n át a hazai autózás nagy sztárja volt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary